Broth & Dogs – supa stock si de ce o fac

Stiti genul ala de articole care se scriu aproape singure? Acesta este unul dintre ele.

Am multe motive pentru care scriu asta acum, la inceputul blogului. O sa ma-ncurce putin faptul ca nu am cele mai bune poze, insa accept.

Trebuie sa va prezint cele doua repere ale mele in bucatarie. Le spun repere pentru ca ma ajuta mai mereu sa-mi dau seama daca fac lucrurile bine: daca miroase ok sunt activi, daca scap ceva pe jos sunt langa mine, daca nu miroase a nimic sunt letargici, daca e gata mancarea… sunt langa ea.

Varianta deschisa la culoarea de milog este Flap, modelul pe negru este Mara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proviziile de supa stock mi le fac gatindu-le lor. Flap este un mancau desavarsit, Mara este o domnisoara sofisticata care nu poate manca doar mancare pentru caini toata ziua, asa ca, daca vreau sa-i hranesc echilibrat pe amandoi, trebuie sa le “gatesc” boabele, adica sa le amestec cu ceva. Cu carne, de preferat.

Iar in urma carnii ramane supa. Si cred ca vom folosi linkul de la acest articol destul de des, cand vom face referire la stock.

Ingrediente:

  • 2,5 litri de apa
  • o caserola cu spate de pui, pulpe si aripi – daca gasiti pui galben, e cu atat mai bine; daca aveti pui de tara, nu mai zic; in final, merge de fapt orice fel de carne de pui, pot fi si doar spinarile
  • 2 morcovi medii
  • o ceapa mare
  • 2 cartofi mici – probabil va intrebati de ce nu mari sau medii: cainilor nu le face bine cartoful, eu cateodata nu pun deloc
  • albituri – radacina de patrunjel, telina, pastarnac

Cum facem:

Punem apa la fiert intr-o oala incapatoare. Spalam carnea de pui si o adaugam in oala. Curatam legumele, le tocam grosier – ceapa in 4, cartofii in doua, albiturile si morcovii rondele – pentru a le putea culege usor la final. Lasam la fiert, la foc mediu, aproximativ doua ore. Asta e. Fara sare, fara niciun alt condiment.
Putem curata spuma care va incepe sa apara dupa aproximativ 30-45 de minute: folositi o spumiera de metal pe care o clatiti cu apa rece inainte de fiecare utilizare. Nu e obligatoriu, spuma se va duce dupa ceva timp.

Evident, carnea din supa mea ajunge la cei doi de mai sus.

Din legume, mai ales daca sunteti fericiti si puteti pune doi cartofi mari pentru ca faceti stock-ul pentru oameni, iese un piure nemaipomenit: le “culegeti” cat sunt fierbinti si le aruncati direct in vasul blenderului, puneti un cubulet de unt si o lingura de ulei de masline, sare si piper – eu zic ca merge sa ne jucam cu mai multa sare aici, legumele alea vor fi totusi destul de lipsite de viata -, cateva frunze de patrunjel proaspat si atat.

Eu nu strecor supa. O pun in borcane de diverse dimensiuni asa cum ramane, cu mici resturi de carne si legume in ea. Nu m-au deranjat niciodata, nu vad motivul pentru care as vrea o supa clara. Folosesc borcane si sticle de toate felurile, pentru ca la nevoie sa le pot combina si sa scot, de exemplu, 1,3 litri de supa. Supa merge in congelator, unde poate sa stea pana la 3-4 luni.
Tot in congelator poate sa intre si piureul obtinut din legume, daca nu-i gasim intrebuintare imediata. Este foarte usor de pastrat in pungi de plastic, nu ocupa mult loc si este practic atunci cand vrem sa gatim ceva putin mai sofisticat, despre care stim ca are nevoie de ornare/cadru.

Cu drag,
M&F!

4 thoughts on “Broth & Dogs – supa stock si de ce o fac”

  1. Pingback: Risotto cu ciuperci si rosii uscate la soare – Fuga in bucatarie

  2. Pingback: Pui cu spanac si sos de smantana – Fuga in bucatarie

  3. Pingback: Pui cu alune pe pat de orez – Fuga in bucatarie

  4. Pingback: Supa-crema de bere – Fuga in bucatarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *