Oua posate cu spanac, dar si cu prosciutto si branza de capra

In afara faptului ca-s extrem de gustoase, ouale posate sunt si foarte sanatoase. Internetul spune – deci nu poate fi gresit – ca este cea mai sanatoasa metoda de a gati oua, pentru ca se evita prajirea sau expunerea la temperaturi foarte mari, cu ulei incins. Mie-mi plac, insa, ouale in mai toate variantele, asa ca n-am pus prea mare pret pe partea cu sanatatea si am incercat sa ma concentrez pe gust.
Posarea inseamna – pe scurt – gatirea in apa fierbinte, dar care nu clocoteste. Trebuie sa scoata cateva mici bule si cam atat. Se potriveste de minune cu ouale, care se gatesc la 60-70 de grade.

Posarea nu este cel mai simplu procedeu din bucatarie, majoritatea dintre noi avem nevoie de cateva repetari pana ajungem sa stapanim tehnica si sa scoatem constant oua posate bune si aratoase. Din fericire, nu e nici cel mai greu.
Internetul e plin de controverse: punem sau nu otet, facem sau nu vartej in apa si cat de “adanca” sa fie apa, punem sau nu sare in apa, facem cate un ou o data sau punem mai multe, le scoatem in apa rece sau nu etc. Prindeti ideea. Internetul, insa, e plin si de metode usoare si tips&tricks care sa usureze toata treaba. Fiecare ia ce vrea din toata informatia.
Personal, prefer metodele usoare. Chiar daca-mi ies ouale posate atunci cand le fac cu metoda clasica, fara “ajutor din afara”, adica fara sa ma folosesc de castroane, polonic si alte instrumente din bucatarie, prefer sa nu imi bat capul. Nu-mi place sa stau stresat ca nu sunt in stare sa fac un ou. Consider ca meritam mai mult decat sa ne agitam ca fuge albusul pentru ca am pus oul in apa de la o inaltime cu un centimetru mai mare decat cea ideala, apoi sa vedem cum reparam treaba asta.

Asadar – ce-mi place cuvantul asta, va veti convinge de asta in timp -, plecam de la cea mai simpla metoda de posare a oualelor, adaugam cateva ingrediente si obtinem un preparat proaspat si sanatos. Merge de minune la micul dejun, daca va treziti dimineata cu suficienta energie si timp la dispozitie pentru a-l pregati. Daca nu, este pranzul light perfect. Eu il prefer la pranz pentru ca nu am timp sa gatesc dimineata, imi place sa spun ca sunt meticulos. Stiu ca ma misc, de fapt, incet in bucatarie, insa meticulos suna mult mai bine.

Ingrediente:

  • frunze de spanac – eu am folosit frunze groase, mature, insa recomand baby spinach pentru ca sunt mai moi si se muleaza mai usor pe forma oului, in timpul fierberii
  • oua – cate vrem, atatea facem
  • ulei de masline extravirgin – cel mai bun pe care-l avem
  • parmezan
  • paine – am folosit ciabatta cu seminte
  • prosciutto crudo – cate o felie pentru fiecare portie
  • telemea de capra – bine-nteles, se poate inlocui cu orice alta branza aveti la dispozitie
  • smantana de capra – bine-nteles, se poate inlocui cu orice alta smantana aveti la dispozitie

Mai avem nevoie de:

  • folie alimentara de plastic
  • un castron mic, de marimea causului palmei – imi doresc din suflet sa nu spun o prostie folosind expresia asta, insa cred ca intelegeti la ce ma refer
  • tigaie grill pentru paine prajita

Cum facem:

Intr-o oala larga punem apa pe foc mic, eventual cu capac, si o lasam sa fiarba pana in punctul in care incepe sa bolboroseasca.

Intre timp ne ocupam de ce ne intereseaza. Spalam bine frunzele de spanac si le rupem cozile. Daca avem spanac baby, nu rupem nimic. Le scurgem de apa.
Taiem o bucata mare, lunga de cam 20 cm, de folie de plastic si incercam s-o tinem cat mai dreapta. Mie nu-mi iese, am nevoie de vreo 2-3 incercari pana scot una buna, mi se lipeste de absolut orice. M-am obisnuit, nu mai fac o tragedie din asta.
Punem folia pe fundul castronului, o pliem cat mai bine si intindem exteriorul – e important sa nu se mototoleasca si sa nu se lipeasca de altceva.
Tapetam fundul castronului cu cateva frunze de spanac. Nu e tragic daca se rup, ba din contra. Oricum, la fierbere se vor inmuia foarte mult si nu va mai conta integritatea lor fizica. Daca le pastram intacte nu vor face decat sa opuna rezistenta cand vom strange folia in jurul oului.
Punem oul peste spanac.
Stropim cu ulei de masline extravirgin, dintr-al mai bun din care avem. Il punem doar pentru gust, nu are niciun alt scop, asa ca faceti sau nu faceti risipa, in functie de preferinte. Eu fac.
Radem parmezan. Eu fac, la fel ca mai sus, putina risipa. Consider ca nu e drept sa folosesti “putin parmezan”.

Strangem folia in jurul oului, incercand sa facem in asa fel incat frunzele de spanac sa il acopere. Daca nu ne iese, nu-i problema. Oricum va fi bine la final. Important este ca folia de plastic sa fie bine stransa sus, daca ati taiat-o suficient de mare puteti sa ii faceti si un nod in capat si sa aiba forma unei boccelute sau saculet. Jucati-va cu treaba asta, o sa iasa perfect dupa cateva incercari.
Punem ouale in apa care bolboreseste si le lasam 5 minute, apoi le scoatem. Dupa astea 5 minute sunt facute perfect, moi si zemoase. Daca le mai lasam la cald, in folie, vor continua sa se coaca. Vor fi tot grozav de bune, insa cu mai putina zeama – cam cum arata in pozele mele. Mie-mi plac oricum, asa ca n-am dat mare importanta.

In astea 5 minute in care se fac ouale putem praji painea in tigaia grill. Mie-mi place sa stropesc tigaia cu ulei de masline, apoi sa tavalesc bucatile de paine prin ulei si sa le las pana incep sa miroase a bun. Apoi le intorc si le savurez din priviri inca 2 minute. Gata.

La final, facem asa: pe o bucata de paine prajita punem o felie de prosciutto crudo, apoi un ou invelit in spanac, iar alaturi o felie de telemea de capra si o lingura de smantana pe care le stropim cu putin ulei de masline – tot dintr-al mai bun – si le punem putin piper. N-are cum sa iasa rau, va promit.

Am martori ca e bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *