Penne alla Puttanesca

Pasta alla puttanesca este o reteta populara din sudul Italiei. Se pare ca ar fi aparut in Campania, in zona orasului Napoli, dar poate fi gasita si in alte variante, in mai tot sudul. Reprezentativa pentru “cucina povera”, reteta este mai cunoscuta in varianta cu spaghetti, existand si o explicatie logica, dar o sa vorbim despre asta intr-un post aparte.
Eu nu o sa respect traditia in totalitate, asa ca pennele vor inlocui spaghettele. Motivul este simplu si subiectiv: imi place farfuria in varianta cu penne. Se pot insa folosi mai toate tipurile de paste, fie ele uscate sau proaspete.

Din ingredientele de mai jos vor iesi doua portii de paste.

Ingrediente:

  • apa, sare pentru fiert
  • 200 g penne rigate
  • 3 linguri de ulei de masline de calitate
  • 3-4 filete de anchois
  • 3-4 catei de usturoi, de marimi potrivite
  • 1 ardei iute rosu, uscat
  • 2 lingurite de capere conservate
  • 300 g masline
  • 400 g sos tomate, cu pulpa
  • o jumatate de lingurita de zahar
  • sare pentru sos
  • 1-2 lingurite de parmezan
  • patrunjel

Cum facem:

Fierbem pastele in apa cu sare, fara ulei sau alte substante, conform cu timpul inscris pe ambalaj. Daca facem totul ca la carte si mai si folosim paste de calitate, rezultatul va fi cel bun, adica pastele vor fi al dente. De ce al dente? Pentru ca se digera mai usor si au o mai mare capacitate de a absorbi sosul. Este recomandat sa fierbem pastele in timp ce pregatim sosul, astfel incat pastele nu se vor raci si nu-si vor schimba proprietatile.

Intr-un vas larg si de inaltime medie incingem uleiul, apoi adaugam filetele de anchois si amestecam timp de 10-15 secunde, pana cand bucatelele de anchois se vor dizolva in uleiul incins. Adaugam usturoiul si ardeiul tocat marunt, amestecam pentru 30 de secunde – 1 minut, dupa care adaugam caperele si maslinele. Amestecam pentru alte 30-40 de secunde, apoi varsam sosul de rosii peste tot continutul de mai sus, adaugam zaharul (un alt amanunt despre care vom mai vorbi, intr-un alt post), sare dupa gust, apoi lasam sa fiarba 8-10 minute, la foc potrivit, pana cand sosul va pierde 1/3 din lichiditate. In final vom transfera pastele direct din apa incinsa, peste sos, adaugam patrunjelul maruntit si amestecam pentru inca 1 minut.

Inainte de servire, presaram 1-2 lingurite de parmezan ras, direct in farfurie, peste pastele calde, si putin patrunjel tocat.
Reteta poate fi acompaniata de catre un pahar de vin, neaparat rosu-sec.

Guest post by Alin G. Iliescu.

1 thought on “Penne alla Puttanesca”

  1. Pingback: Tapenade – pasta de masline – Fuga in bucatarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *