Pui cu spanac si sos de smantana

Iarna asta intarziata si zapada de-afara ma fac sa vreau sa stau in casa si sa gatesc ceva cu care sa ma-ncalzesc instant. Asa ca am profitat din plin de faptul ca in perioada asta se gaseste spanac in piata si este foarte bun, e gros, carnos si colorat in cel mai intens verde pe care-l poti dori. Il vad in multe feluri, la cat este de bun nici nu e greu sa nu-ti zburde imaginatia cand vine vorba de spanac. Nu e nevoie neaparat de vreo reteta anume, clasica si consacrata. In fond, cate retete clasice cu spanac or fi? Eu m-am gandit ca mi-ar placea un sos cremos, iute, cu putina carne. Am cautat prin frigider, am scos cele de trebuinta, am inchis frigiderul pentru ca este frig, am dat drumul aragazului si m-am pus pe treaba.

Ingrediente:

  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • o lingura de unt
  • o ceapa rosie, de marime medie
  • o lingurita de zahar brun
  • 200 ml supa de pui 
  • 500 de grame de piept de pui dezosat, fara piele
  • 700-800 de grame de spanac – dupa ce taiem radacinile si cozile va ramane mai putin
  • o lingura de faina
  • 200 ml smantana lichida, pentru gatit – o cutie mica, se gaseste in majoritatea supermarketurilor, mie imi placea cea grasa
  • sare, piper si boia iute
  • parmezan
  • nucsoara
  • ardei iute rosu
  • rosii uscate

Cum facem:

Avem nevoie de un vas larg pentru momentul in care vom adauga spanacul – la inceput ocupa un volum foarte mare, deci o tigaie simpla nu ne-ar ajuta deloc. Daca avem si un capac pentru vasul ala e cu atat mai bine.
Asadar, intr-un vas larg punem, pe foc mic spre mediu, uleiul si untul la incalzit. Adaugam ceapa tocata marunt si o amestecam usor, timp de 2-3 minute. Adaugam lingurita de zahar si mai lasam un minut, maxim doua, cam cat ii ia sa se topeasca. Mai departe, vrem ca ceapa sa fie inabusita, sa se inmoaie, nu sa se prajeasca. Tinem focul tot mic si turnam jumatate din cantitatea de supa de pui. Acoperim si lasam 7, poate 10 minute, amestecand din cand in cand.

Avem timp sa spalam, sa uscam cu prosoape de hartie si sa taiem puiul in cuburi, fasii sau bucati de orice dimensiune ne convine. Il adaugam peste ceapa si acoperim din nou.
Pieptul de pui se gateste repede, n-ar trebui sa-i ia mai mult de 10 minute pana devine fraged. Problema e ca cel cumparat lasa foarte multa apa, fapt care ne intarzie putin. Va spun cum fac eu sa scap de excesul de apa, am vazut ca-mi merge mai mereu: in momentul in care imi place consistenta puiului si il consider facut, tin vasul acoperit in jur de un minut, ridic capacul aproximativ 10 secunde, cat sa iasa aburul format, acopar si repet. 3-4 repetari sunt suficiente. Important e sa avem rabdare, sa nu ne gandim ca daca dam focul mai tare grabim procesul.

Cand nu mai avem lichid in exces, adaugam faina – eu o trec printr-o sita fina, pentru ca mi-e frica de cocoloase. Dac-aveti curaj, aruncati-o direct. Amestecam bine, sa se intinda pe toate bucatile de carne, 2 minute.

Adaugam si spanacul, spalat bine. E important sa ne intre tot, la inceput, in vas. Acoperim si, dupa cateva minute in care va sta la abur, isi va reduce foarte mult volumul.
Punem restul de supa si smantana lichida. Amestecam, condimentam cu sare, piper si boia iute, acoperim din nou si mai lasam cateva minute, sa se ingroase putin sosul.
Radem putin parmezan cat timp vasul este inca pe foc, va ajuta si el la ingrosarea sosului. Radem si nucsoara, eu tin foarte mult la combinatia spanac-nucsoara. Daca ni se pare ca sosul este prea lichid, putem sa “il reglam” din mai mult parmezan sau, ca sa-l facem mai cremos, ii putem pune inca putin unt.

Cand ajunge in farfurie, facem tot ce stim mai bine: radem parmezan, nu putem da gres. Si adaugam cateva felii tocate fin de ardei iute, rosu – pe langa iuteala, contrastul de textura e minunat, ardeiul putin crocant peste sosul cremos si carnea moale prinde foarte bine. Am adaugat si un praf de rosii deshidratate, am gasit la ultima tura de cumparaturi facuta si imi plac. Mi-ar placea sa-mi fac un stoc, desi mai mult mi-ar placea sa vina vremea rosiilor bune mai repede si sa mi le fac eu. Surse de inspiratie exista.

Merge excelent cu o lipie facuta in casa, paine taraneasca sau chiar o bucata de mamaliga. Si cu un vin bun, alb sau rosu, depinde ce va-ncalzeste pe voi pe vremea asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *