Pui cu alune pe pat de orez

China, asa cum stie toata lumea, este o tara intinsa, numarand 22 de provincii. Fiecare provincie se mandreste cu bucataria proprie iar de la o regiune la alta, in ceea ce priveste gastronomia, se pot observa diferente semnificative. Exista insa multe elemente comune majoritatii regiunilor: prepararea rapida a felurilor de mancare, folosirea wok-ului, a sosului de soia si, probabil cel mai important amanunt, prezenta orezului la aproape fiecare masa servita.
Reteta prezentata mai jos este o varianta a “Puiului Gong-Bao”,¬† specialitate din Sichuan, o provincie din partea de centru-sud a Chinei.

Cateva sfaturi practice necesare inaintea trecerii la coada wok-ului:

  • vom folosi un wok (logic!), iar pentru cine nu e familiarizat cu stilul si obiceiurile chinezilor, wok-ul este acel tip de tigaie inalta, rotunjita, ce permite invaluirea ingredientelor in caldura venita din toate partile
  • avem nevoie de foc puternic, astfel incat ingredientele vor fi prajite doar partial, rapid. Chinezilor le place sa simta textura si gustul crud al alimentului
  • pentru prajit vom utiliza un ulei vegetal. Excludem uleiul de masline, total atipic bucatariei asiatice. Excludem si uleiul de susan, un ulei care se arde foarte usor. Il vom folosi in schimb crud, la final, pentru a da o savoare speciala farfuriei
  • atat carnea, cat si legumele, vor fi taiate in acelasi fel, in bucati de dimensiuni asemanatoare, pentru gatirea lor uniforma
  • vom taia din timp legumele si carnea pentru ca prepararea va fi rapida si vom avea nevoie ca toate ingredientele sa fie pregatite
  • orezul se va fierbe cu cel putin cateva ore inainte (eu prefer sa-l fierb chiar in ziua precedenta), va fi apoi spalat la jet de apa rece, se va scurge apa si va fi pastrat la rece
  • nu vom folosi sare. Sosul de soia, otetul de orez si sosul de stridii sunt deja indeajuns de sarate

Ingrediente pentru doua portii:

  • orez cu bob lung, in cantitate necesara formarii unui strat subtire pe fundul farfuriei
  • 1 piept de pui intreg
  • 1 albus de ou
  • 1 lingura si jumatate de amidon pudra
  • supa de legume sau de pui
  • 2 cm dintr-o radacina de ghimbir
  • 1 pana la 5 ardei iuti, dupa gust
  • 4 catei de usturoi
  • 2 morcovi de marime medie
  • 1/2 din partea alba a unui praz + 1-2 frunze
  • 200 g de alune decojite, prajite, nesarate
  • 10 cm dintr-un castravete lung
  • 2 linguri de ulei vegetal, pentru prajit – poate fi ulei de arahide sau¬†ulei de floarea sorelui presat la rece
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 lingura de sos de stridii
  • 100 ml de vin de orez – in cazul in care nu avem, putem folosi putin vin alb
  • 1 lingurita de otet de orez
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 1/2 lingurita de zahar brun

Cum facem:

In primul rand, taiem carnea in cubulete de 1-2 cm, o amestecam cu albusul unui ou si o lingura de amidon si o pastram la rece timp de 1/2 h.
Apoi taiem legumele: morcovii si castravetii (dupa ce in prealabil eliminam partea din mijloc, cea cu semintele) in cubulete de dimensiunile celor de carne, prazul in jumatati de rondele, iar usturoiul si ghimbirul le vom toca marunt. Ardeii vor ramane intregi.
Jumatatea de lingura ramasa din cantitatea totala de amidon va fi amestecata cu jumatate de pahar de apa calduta si cu jumatatea de lingurita de zahar.


Incingem foarte bine wok-ul, la foc mare, pana cand incepe sa fumege usor, adaugam uleiul vegetal si prajim ardeii iuti timp de 30 secunde, astfel incat intreaga cantitate de ulei sa preia iuteala si aroma ardeiului, dupa care ardeiul poate fi dat de-o parte. In uleiul incins vom praji pieptul de pui timp de 5-6 minute, amestecand neincetat si separand bucatile de carne. Pentru ultimele 2-3 minute adaugam morcovul si castravetele, apoi punem de-o parte intregul continut al wokului. In uleiul ramas vor praji timp de un minut partea alba a prazului, ghimbirul si usturoiul, apoi stingem cu vin de orez. Dupa aproximativ un minut adaugam supa, sosul de soia si sosul de stridii. Lasam la foc mare timp de 2 minute si adaugam amidonul dizolvat in apa. Este indicat sa nu-l folosim pe tot inca de la inceput, pentru ca poate ingrosa sosul prea tare. Eu prefer sa adaug doar jumatate din cantitate, apoi hotarasc daca mai este sau nu nevoie. Cand sosul devine vascos adaugam carnea impreuna cu morcovul si castravetele, amestecam timp de 30 de secunde pentru omogenizare, adaugam si alunele, otetul de orez si frunzele de praz taiate marunt, apoi oprim focul si transferam intreg continutul direct in farfurii, peste orez. La final turnam cateva picaturi de ulei de susan, direct in farfurie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *