One Pot Pasta – paste cu pui, sos de rosii si legume

Principalele caracteristici ale pastelor one-pot sunt ca se fac repede si ca se poate improviza oricat. O reteta normala pentru astfel de paste cuprinde, pe langa lista de ingrediente, indicatia ca se adauga toate acestea intr-un vas incapator, se pune apa cat sa le acopere si se lasa pe foc 9-11 minute. La final, desigur, se pune parmezan.

Am incercat sa nu complic nici eu lucrurile prea mult. Am gatit putin ingredientele inainte de a pune pastele, mi-a prins bine pentru ca n-am avut chef sa pregatesc totul dinainte, asa ca pe masura ce mai curatam si tocam cate ceva, adaugam in cratita.

Ingrediente:

  • un piept de pui dezosat, fara piele
  • 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • o lingura de unt
  • doi morcovi mici
  • un sfert de radacina de telina
  • o ceapa medie
  • 2-3 catei de usturoi
  • 100 ml de vin alb, sec
  • o lingura de pasta de tomate concentrata – 28% e ok
  • o conserva de rosii decojite – folosesc, de regula, Pomodori Pelati de la Cirio, insa incerc de multe ori si conserve romanesti, sunt mai ieftine si majoritatea sunt bune
  • apa – doua cani, aproximativ jumatate de litru
  • 250 de grame de paste – am pus Bavette Barilla, imi plac cel mai mult, insa merg si pastele scurte
  • sare, piper, boia iute, busuioc uscat
  • cimbru si rozmarin proaspete
  • parmezan
  • smantana grasa

Cum facem:

Pieptul de pui il taiem in fasii subtiri si il punem deoparte, nu e primul ingredient care ne trebuie insa vrem sa-l avem pregatit, sa nu ne-ncurce mai tarziu.

Intr-un vas incapator, pentru care avem si capac, punem la foc mic uleiul de masline si untul.
Curatim morcovii si ii taiem rondele subtiri sau felii foarte subtiri, facute cu peeler-ul. Facem la fel si cu telina, apoi le punem in vas. Nu vor apuca sa sfaraie pana curatim si tocam ceapa julien – o punem si pe ea in vas. Punem usturoiul zdrobit. Lasam 2-3 minute sa se inmoaie totul, apoi turnam vinul.
Punem bucatile de piept de pui, acoperim, dam focul la mediuĀ  si lasam cateva minute, pana incepe si puiul sa se gateasca.

Adaugam pasta de tomate si rosiile din conserva. Apoi umplem conserva cu apa, o agitam putin – cat sa se curete bine sosul de rosii ramas in ea – si turnam apa in vas. Amestecam si acoperim pentru inca 3-4 minute.

In timpul asta, pregatim pastele: le scoatem din cutie si le rupem la jumatate. Le punem in vas si mai adaugam o cana de apa peste, sau cat sa le acopere. Amestecam bine si punem din nou capacul. Dupa 2-3 minute mai amestecam o data, sa ne asiguram ca pastele nu s-au lipit. Apoi lasam totul in pace pret de vreo inca 6-7 minute, timp in care putem face mixul de condimente uscate si toca marunt rozmarinul si cimbrul proaspete. Le adaugam la final, mai amestecam o data, gustam pastele – trebuie sa fie al dente. Oprim focul, punem parmezan, acoperim si le lasam sa isi continue coacerea linistite, inca 2 minute.

Smantana am pus-o la final, direct in farfurie, si-am mai pus putin ulei de masline si-am mai ras niste… Nici nu mai zic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *