Vinuri – Domeniul Bogdan

Incepe sa-mi placa treaba asta cu degustarile de vin, chiar daca de data asta nu mi-a mai iesit fenta de data trecuta, cu aducerea unui debutant pentru a castiga premiu la tragerea la sorti de la final.
Si-am impresia ca nici acum nu-mi iese ceva, pentru ca ma plang de finalul degustarii in debutul articolului – si chiar nu e cazul, au fost lucruri bune care s-au intamplat acolo.

Primul dintre ele a fost ca am mers, in sfarsit, la Craft – locul in care a avut loc degustarea. De cand am intrat in gradina lor, m-a apucat un soi de nostalgie – insa fericita. Mi-am adus aminte de concertele din CS din tinerete si berile baute apoi in carciuma care era initial in acel loc, m-am bucurat de revederea locului. M-am bucurat si sa vad ca e foarte misto, iar mancarea din pozele lor arata excelent. Probabil voi face, in perioada urmatoare, in asa fel incat sa mai tai din nostalgia aia.

Despre vinurile astea facute in Dobrogea, pe langa Medgidia, am aflat cea mai multa si surprinzatoare informatie de pana acum. Marius – reprezentantul Domeniul Bogdan, ne-a tot livrat.

Astfel, se recomanda ca fiind cele mai “curate” vinuri din Romania, obtinute prin agricultura biodinamica. Nu se folosesc ierbicide, pesticide, îngrășăminte chimice ci doar produse organice – am retinut eu compostul, balegarul de vaca si coarnele de vaca.
Strugurii se culeg in functie de fazele lunii, pentru a profita de stimularea sevei in anumite parti ale plantei, iar in anumite perioade ale lunii nu trece nimeni prin vie pentru ca… Dar nu, aici mai bine citez din ce mi-am notat eu pe scurt, din explicatiile lui Marius: “plimbarea prin vie poate sa zgarie frunza de vita si duce la pierderea sevei, adica iese rau“. Asta ca sa-ntelegeti ce-nseamna discutii depre procesul de vinificare si cam ce facem noi cand mergem la degustari.

Glumesc, desigur, nu tot timpul discutiile sunt la nivelul asta. Acum, de exemplu, cand ne-am potolit cu horoscopul strugurelui am vorbit si despre stimularea biodiversitatii in vie. Aici am inteles-o cam asa: anumite zone din podgorie se lasa necultivate sau se cultiva cu soiuri de plante care sa atraga insecte, animale si pasari, sa se formeze un mediu natural care sa tina la distanta daunatorii. Astfel, nu se mai folosesc substante chimice pentru a face asta.

Si toate povestile despre abordarea holistica a culturii vitei de vie (e tot dintre expresiile notate, pentru ca nu ma asteptam niciodata sa le aud atunci cand vorbim despre vin) au facut ca noi sa si gustam ce e-n sticlele alea, adica nu doar “Haideti sa ne laudam cu ce-avem noi”, ci “Uite, cu asta ne laudam”:

  • Riesling italian, 2016, sec
  • Sauvignon Blanc,  demisec
  • Rose Feteasca Neagra + Syrah, 2017, demisec
  • Cabernet Sauvignon + Syrah, 2016, demisec
  • Feteasca Neagra,  2016, sec

Inutil sa spun, mi-au placut toate – chiar daca nu cred ca am mai baut atat vin demisec niciodata. Bine-nteles, toate cu exceptia Rose-ului. Insa am aflat (inca) o chestie interesanta, ca din Feteasca Neagra si Syrah iti poate iesi Rose demisec.
A fost si un vin special, un Rose sec pe care l-au “strecurat” in prezentare. Putin mai bun, insa eu clar mai am de lucru la vinurile astea.

In schimb, m-am descurcat binisor la Feteasca Neagra – favoritul meu din seara respectiva.
Aromele frumoase de pruna si vanilie, culoarea intensa si gustul nu foarte puternic au facut-o pe  Denisa, prietena care m-a insotit, sa spuna ca “miroase a prieteni, a seara buna petrecuta impreuna“. Si mi-am notat si asta, o scriu pentru c-asa a fost.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *