Penne cu vinete si mozzarella

Este o reteta relativ simpla, inspirata de specialitatile siciliene.
Pentru asta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • paste scurte 100 g pentru fiecare portie. Eu am ales penne dintr-un motiv simplu: alte paste scurte nu aveam in casa la momentul respectiv
  • o vanata
  • apa, sare
  • 3 filete de anchois
  • 5-6 catei de usturoi
  • o ceapa medie
  • 1 ardei iute
  • 10-15 boabe de capere
  • 10-15 rosii cherry
  • 400 g sos de rosii cu pulpa, de preferat sa fie de provenienta italiana
  • 1 cubulet de zahar
  • 70 g mozzarella pastrata in lichid
  • 2 lingurite de oregano uscat
  • 10-15 frunze de busuioc

Cum facem

Taiem vanata  in cubulete si, fara a-i  indeparta coaja, o prajim in ulei de masline. Va fi nevoie de o cantitate destul de mare de ulei pentru ca vanata este o leguma care absoarbe uleiul. In momentul in care prinde culoare o vom transfera direct pe o hartie absorbanta si o vom lasa de-o parte.
Vom pune un vas cu apa la foc pentru a fierbe pastele. In acelasi timp vom prepara sosul in felul urmator: intr-un vas larg si de inaltime medie vom incinge uleiul de masline in care vom praji filetele de anchois pana la dizolvarea lor. Apoi vom adauga usturoiul, taiat in bucati mici, ardeiul iute tocat si caperele, avand grija sa amestecam fara oprire, timp de 1-2 minute. Adaugam si ceapa taiata marunt, amestecam pentru alte doua minute, dupa care adaugam cele doua lingurite de oregano si rosiile chery, taiate pe jumatate.

Intre timp, cand apa incepe sa fiarba, adaugam sarea, apoi pennele. Pennele vor fi preparate conform instructiunilor scrise pe ambalaj.
Revenind la sos, imediat ce rosiile cherry se inmoaie, adaugam rosiile din conserva impreuna cu jumatate de pahar din apa in care fierb pastele, apoi adaugam zaharul si sarea, adaugam si frunzele de busuioc tocate in bucati mari, apoi acoperim si lasam sa fiarba la foc mediu, timp de 10-15 minute, amestacand din cand in cand.
In ultima faza, cand sosul scade, vom adauga vanata prajita, vom adauga pastele si mozarela taiata in bucati mici, apoi amestecam si acoperim pentru alte 5 minute, timp necesar ca mozarella sa se topeasca.

Chiar daca este vorba despre un sos rosu si consistent iar logica ne-ar indemna sa alegem un vin rosu, fiind o reteta din sud sugestia mea pentru bautura ce va insoti aceasta farfurie este un rosé rece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *