Supa-crema de bere

Ce-mi place mie cel mai mult la supele-crema e ca sunt atat de simplu de facut, incat pot sa-ti iasa daca ai doar vointa, un cutit bun, un blender bun, o branza buna si o reteta buna.

In weekend am fost la Sibiu, la un tur culinar – Food Walk Sibiu. M-a bucurat mult ca m-am nimerit pe acolo, imi place sa vad, sa gust si sa invat din preparatele facute bine.
Am avut ocazia de a incerca o supa-crema de bere, nu stiam ca exista denumirea asta pentru un preparat in care apare si berea. Sincer, eu nu i-am simtit gustul – dar asta e precis din cauza ca sunt un mare bautor de bere. Ceilalti au spus ca se simte – eu, naiv, am crezut ca mirosul e de la paharele de langa noi 🙂

Mi-a placut, insa m-a deranjat un lucru: supa-crema avea bucati mici de legume in ea. Multe si enervante. Adica nu era chiar supa-crema. Asa ca le-am zis prietenilor cu care eram ca voi face si eu, doar ca va fi mai buna. Am profitat putin de faptul asta, totusi, pentru ca am putut sa-mi dau seama mai usor ce contine. Si cand am ajuns acasa, m-am pus pe treaba si m-am jucat 2 zile cu diverse variante: la inceput am vrut sa inteleg despre ce e vorba, apoi am vrut sa fac ceva ce se poate transforma intr-o reteta.

Supa de la Sibiu

Ingrediente:

  • ulei de masline – putin, 2-3 linguri
  • unt – 100 g
  • o radacina de pastarnac
  • o radacina mica de telina – eu gasesc in piata bucati gata taiate din radacini mari, am pus cam 1/6 dintr-una mare
  • 2 morcovi mici
  • un cartof mare sau 2-3 mici
  • o ceapa galbena, cam cat pumnul
  • o lingurita de zahar brun
  • o ceasca de apa – max. 100 ml
  • 3-4 fire de sparanghel
  • 3-4 fire de usturoi – eu am pus doar partea alba acum
  • un ardei iute, verde
  • o bere neagra (500 ml) – din cea mai buna; in supa de la Sibiu era Zaganu, nu se gaseste prea usor in magazine, eu am folosit Silva, Ursus si Staropramen si vi le recomand, toate sunt beri bune
  • supa de pui sau de legume – aproximativ jumatate de litru sau in functie de cat de groasa doriti sa va iasa supa
  • bacon
  • 2 galbenusuri de ou
  • o cutie mica de smantana lichida, grasa – 200-250 ml
  • frunze de fenicul
  • cheddar – cu cheddar am gustat-o, cu cheddar (in doua variante) am facut-o; zic ca nu e gresit nici cu felii foarte subtiri de parmezan, in fond nimic nu e gresit cand vine vorba de parmezan
  • sare si piper, orice alte condimente considerati ca sunt necesare

Cum facem:

In principiu, eu am facut cum nu trebuie acum, cum nu recomand nimanui. Dar mi-a mers, si d-aia zic ca sunt simplu de facut supele crema, cu un cutit bun care sa-ti permita sa te misti repede.
Eu, fiind in pauza de pranz si pentru ca imi dadusem putin seama despre ce e vorba la supa asta, am adaugat legumele in cratita pe masura ce le curatam si tocam, in ordinea in care au ele nevoie de timp de gatire. Dar nu e bine asa.

Cum facem corect:

Spalam bine, curatam de coaja si tocam grosier pastarnacul, telina, morcovii si cartoful, ceapa. Tocam si restul de legume, orice usturoi, ardei si sparanghel ar fi ele.
Punem uleiul in cratita, punem si untul si asteptam sa se topeasca. Punem legumele ordonat, incepand exact cum spuneam mai sus: pastarnac, telina, morcovi, cartofi si ceapa. Le lasam sa stea sub capac vreo 5-7 minute, la foc mediu spre mare, apoi adaugam si lingurita de zahar brun. Amestecam putin, acoperim din nou si mai lasam 3-4 minute. Treaba asta cu minutele tine de oala/cratita fiecaruia, important e sa nu se auda ca sfaraie si sa nu miroase a ars.

E diferenta mare intre modul in care se gateste o radacina de telina sau o ceapa matura fata de un usturoi tanar sau un ardei iute maruntit. Tocmai din motivul asta, nu ne grabim cu ultimele. Punem intai ceasca aia cu apa, mai amestecam putin, acoperim din nou si lasam inca 5 minute.
Adaugam si restul de legume, adica cele care sunt mai sensibile la caldura si se gatesc mai usor: ardei, usturoi verde, sparanghel. Amestecam, acoperim, lasam tot pe foc mediu 5 minute, cat sa se inmoaie si ele.
Dupa astea 5 minute, putem incepe distractia adevarata: adaugam berea neagra. Va recomand sa fie la temperatura camerei. Si sa o puneti pe toata (toata cantitatea de bere necesara, nu toate berile), nu va atasati prea mult de ea. Isi va face treaba bine, oricum. Povestea se repeta: amestecam putin, acoperim, foc mediu, 10-12 minute.

In timpul asta se pot pregati celelalte detalii care vor face supa asta perfectiunea unei zile de vara. Taiem baconul in bucati fine, micute, si-l punem la prajit intr-o tigaie la fel: micuta si fina, dar sa fie si teflonata. Fara ulei, fara nimic altceva. Lasam tigaia 1-2 minute la incins, apoi baconul 3-4 minute, poate mai mult, in functie de ce are fiecare prin casa. Cert e ca oprim totul cand avem niste bucati de bacon crispy, care emana miros si care-ti fac pofta – daca-ti place baconul, mie nu prea. Dar imi place mirosul si am facut pentru altii.
Incalzim usor supa de pui. Sa fie calda, nu mai mult de atat.
Pregatim si amestecul de galbenusuri cu smantana, le punem impreuna si le omogenizam.

Ridicam capacul si ar trebui sa avem niste legume calite destul de bine in bere, toate sa fie suficient de moi incat sa se poata trece cu furculita prin ele (nu, glumesc, prin sparanghelul ala nu trece furculita, testul e pentru cartofi si telina). Legumele merg in blender, unde le pasam bine-bine, bine de tot.

Acum putem amesteca totul: legumele pasate impreuna cu zeama ramasa in urma lor, supa calda, amestecul de ou si smantana. Punem pe foc mediu si amestecam cu constinciozitate (oh, ce cuvant) inca vreo 5 minute, timp in care putem gusta, ca sa ne dam seama cata sare si cat piper vrem. Punem sare si piper – fix atat cat vrem. Amestecam, amestecam, astfel incat ouale alea si smantana sa se gateasca fara a face franjuri, adica sa se incorporeze (oh, ce cuvant).

La final punem bacon, crutoane – eu as spune ca in supa asta merg mai bine crutoanele batute, duse spre stadiul de pesmet -, cheddar, tarhon. Sau orice altceva ne place, nu putem gresi rau. Pentru ca e simplu sa faci o supa-crema buna.

Varianta Unu
Varianta Doi
Varianta Trei – Optima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *