Supa-crema de cartofi, cu ce mai e proaspat prin piata

Probabil ati prins deja ideea blogului, majoritatea retetelor sunt improvizatii si le punem aici doar ca sa avem si noi un loc unde sa scriem si sa va dam idei – pentru ca in bucatarie se pot face multe. Mai putin pastele, cu pastele nu glumim, acolo tratam lucrurile in modul cel mai serios si clasic posibil.

Tot o improvizatie am facut si astazi, plecand de la ce avea doamna din piata, doamna de la care cumpar mereu produse proaspete si bune, crescute in gradina dansei.

Nu lungesc, va spun doar ca m-am cam jucat si a iesit cea mai buna supa-crema de (sau si de) cartofi pe care am mancat-o vreodata.

Ingrediente:

  • apa pentru fiert
  • cartofi noi, mari – eu am folosit in jur de 1 kg
  • unt – un cub
  • o lingura de untura de mangalita
  • carnati – am gasit unii foarte buni, carnati vanatoresti se numesc; bine-nteles, puteti pune bacon sau puteti sa nu puneti nimic, n-a murit nimeni din cauza lipsei prajelilor (cred)
  • morcovi noi si mici – baby-carrots, am pus 2, tocati marunt
  • ceapa verde – 4 fire
  • un zucchino – improvizatie, cum spuneam
  • vin alb sec – 100-150 ml
  • supa de pui – jumatate de litru
  • smantana lichida, grasa – 200 ml
  • doua galbenusuri de ou
  • galbenusul unui ou fiert, pentru ornare (si gust)
  • ulei de masline, pentru ornare (si gust)
  • sare si piper, cat preferam

Cum facem:

Intr-o oala incapatoare punem apa la fiert; cartofii spalati bine ii punem in apa si ii lasam pana devin suficient de moi incat sa se poata sparge cu mana. Normal ca nu putem face testul asta, asa ca ii verificam cu o furculita pe care o trecem prin ei si vedem cat de usor intra.

Separat, feliem carnatii si spalam bine si tocam morcovii.
Punem o tigaie la incins, punem untul si untura (se poate inlocui lejer cu ulei de masline). Punem carnatii sau orice alta carne nociva doriti, daca doriti, si ii lasam sa se prajeasca putin, sa prinda o crusta si sa se topeasca grasimea. Cand ne place rezultatul, ii scoatem pe un servetel de hartie, lasand in tigaie grasimea, pentru ca ne va mai trebui.

Punem in tigaie morcovii si ii lasam 2-3 minute, pe foc mic, pentru a nu arde untul. In tot timpul asta in care gatim carnatii si morcovii se poate felia zucchino. Eu l-am facut cu peeler-ul, ca sa obtin bucati cat mai subtiri si sa nu stau foarte mult dupa el. Si tocam si ceapa verde. Le adaugam in tigaie, peste morcovi, marim putin focul pentru ca deja avem o tigaie destul de plina. Amestecam, iar dupa 3-4 minute punem vinul. Lasam putin la calit, cat sa se evapore alcoolul.

Daca ne miscam suficient de repede, se poate ca pregatirea celor de mai sus sa dureze mai putin decat fiertul cartofilor. Cand vi se par gata, opriti focul si asteptati sa se faca si ei, cartofii, ca au si ei suflet. Odata fierti, ii raciti cum va pricepeti, ii curatati de coaja (daca nu ati facut asta la inceput) si ii zdrobiti cu mana in tigaia in care sunt legumele, ca sa absoarba toata grasimea aia gustoasa stransa pana acum. Tigaia trebuie sa fie din nou pe foc mic. Lasam cateva minute asa, pe foc, apoi trecem totul in blender, unde adaugam si o parte din supa de pui care trebuie sa fie calduta. Punem supa doar cat sa se obtina consistenta buna, sa fie ca un piure foarte moale – cred ca jumatate din supa face ca treaba asta sa se intample.

Amestecam cele doua galbenusuri de ou cu smantana, le amestecam bine. Punem si putina supa dintr-aia calduta, ca sa se obisnuiasca smantana cu temperatura, amestecam bine din nou si punem totul intr-o oala: ce-a iesit din blender, ouale cu smantana, restul de supa. Amestecam si mai lasam cateva minute pe foc, vreo 7-8, asa.

Supa asta a fost asa buna ca n-am mai simtit nevoie nici de parmezan, nici de crutoane – bine, e posibil sa fi uitat eu de ele, precis ar imbunatati-o.
Eu am mancat de 3 ori – asta inseamna ca mi-a placut, dupa toate standardele mele. Am folosit, in schimb, piper, ulei de masline, galbenus de ou fiert, ceapa verde – partea de sus, spalata bine si maruntita, felii de ardei copt. Stiti cum e, punem ce-avem. Am mancat si cald si rece – asta inseamna din nou ca mi-a placut, nu ma dau in vant dupa supele reci.

Va recomand, e usor de facut si buna… buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *