Mancare de fasole teci

Pentru ultimul VeGarten la care am participat am cumparat cam cu vreo 397,03 kg de produse mai mult decat as fi avut timp sa gatesc, presupunand ca nici n-as fi dormit noaptea. Dar am dormit, asa ca am pregatit doar 6 feluri si mi-au mai ramas destul de multe ingrediente nefolosite.

Ca urmare, azi am facut fasole pastai cu sos de rosii si vinete. Sau, in limbaj de gospodina, mancarica de fasole cu sosulet de legume.

Aproape de fiecare data cand gatesc fasole teci ma uit, pentru inspiratie, pe reteta Laurei Laurentiu. Nu stiu de ce, niciodata nu fac ce-a facut ea acolo, insa imi place cum e scrisa si e un punct de plecare pentru mine. Si-mi aduc aminte de metoda ei simpla de a coace ardeii, in timpul in care pregatesc altceva.

Ingrediente:

  • 4-5 ardei kapia destul de micuti
  • 3-4 litri de apa
  • 5-6 rosii proaspete si bune, de sezon, cam de dimensiunea pumnului
  • 150 ml ulei de masline
  • 2 cepe mari
  • 2 lingurite de zahar brun
  • o vanata maricica
  • 200 ml vin alb sec
  • 2 foi de dafin
  • 800 g – 1 kg de fasole, pastai galbene
  • sare, piper, boia iute
  • 4-5 boabe de ienibahar, o jumatate de lingurita de coriandru boabe, o lingurita de piper mozaic

Cum facem:

Intr-o tigaie veche punem ardeii pe foc mare, la copt. Ii intoarcem din cand in cand, cand se fac suficient de bine pe o parte. Cand vor fi gata ii invelim separat in folie de aluminiu si ii lasam deoparte, pana vom avea nevoie de ei. In timpul in care stau in folie vor “transpira” si se vor putea decoji foarte usor.

In acest timp, punem apa la fiert intr-un vas incapator, cu capac. Crestam rosiile in varf cu un cutit bine ascutit. Cand apa va fi fiarta, punem rosiile in ea, le lasam in vasul acoperit 5 minute, apoi le scoatem, asa oparite si cu pielita crapata cum sunt, intr-un vas cu apa rece – eventual si cu cateva cuburi de gheata in el. Rosiile astfel oparite vor fi foarte usor de decojit.

Intr-un vas mare – trebuie ca la final sa ne incapa totul acolo – punem uleiul la incins, la foc mediu. Eu am folosit o oala de fonta care se incinge mai greu, astfel ca am avut timp sa toc marunt cepele si sa le pun numai bine, cand uleiul incepea sa sfaraie putin. Amestecam 2 minute, apoi punem si zaharul. Dupa inca 1 minut putem pune jumatate de cana de apa, pentru ca vrem ca ceapa sa se caleasca si sa devina translucida, nu sa se arda.
Taiem vanata in bucati cat mai mici si o adaugam in vas, langa ceapa. O lasam cateva minute, vreo 10, timp in care va absorbi tot uleiul, va prinde putina culoare, apoi va incepe sa elibereze din ulei inapoi in tigaie. E frumos procesul asta, daca n-aveti fasole de curatit sau ardei de pregatit in timpul asta va puteti uita si juca in oala 🙂
Ardeii, odata decojiti, ii tocam in bucati maruntele si avem grija sa indepartam semintele. Ii adaugam si pe ei in oala.

Adaugam vinul si amestecam bine, lasand vasul descoperit pentru a se evapora alcoolul.

Separat, mai punem un vas cu apa la fiert – ne va folosi pentru fasole, in curand.

Decojim rosiile si le tocam cat putem de bine. Sfatul meu e sa folositi un tocator mare, cu canal, pentru a pastra zeama ce va curge din rosii. Le adaugam in oala, punem si foile de dafin si putem acoperi pentru 10 minute.

In tot timpul in care am facut operatiile de mai sus, dar si in astea aproximativ 10 minute in care tinem sosul la facut, trebuie sa ne asiguram ca reusim sa taiem coditele pastailor de fasole, ca le taiem in jumatati pe cele mari si ca le spalam bine, in cateva randuri de apa rece. Apoi le punem 5 minute in apa pe care am pus-o mai devreme la fiert. La fel ca la rosii, dupa astea 5 minute le scoatem intr-un vas cu apa rece si cateva cuburi de gheata, pentru a le opri procesul de gatire.

Cu un blender vertical am pasat cam doua treimi din sos, direct in oala. Am obtinut consistenta unei supe-creme groase, cu cateva bucati de legume in ea – deloc rau, va spun.

Punem si tecile de fasole, deja spalate bine si blanchate; punem sare, piper si boia dupa gust si mai acoperim pentru cateva minute, cat sa se inmoaie pastaile. Mie imi plac putin mai crocante, asa ca astea sunt cam ultimele 7-10 minute ale gatitului.
Pregatim amestecul din celelalte condimente: le zdrobim in mojar si le aruncam in oala, mai amestecam putin si este gata.

Merge de minune cu o paine moale si proaspata, cu care sa putem intinge in sos (in sosulet, bine-nteles). Si cu un pahar de vin alb sec, rece, langa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *