Scrambled Eggs – oua amestecate, aproape ca-n copilarie

Ma uitam la mancare pe internet si m-am gandit ca felul asta simplu si rapid de facut, oua amestecate, poate produce rezultate extrem de diverse. Cred ca de-aia si exista atatia bucatari mari, fiecare cu reteta lui, care baga mana-n foc ca ce spun ei e “the ultimate method”. Si de-aia existam atatia bucatari mici care inca ne intrebam daca facem bine, daca am retinut exact pasii, daca nu cumva uitam ceva. Vorbim – repet ce e-n titlu – de niste oua amestecate intr-o tigaie.

Cand eram mic spre mare si mancam mancare facuta de ai mei, maica-mea le facea intr-un fel, bunica-mea in altul, erau variante cu branza, cu carnati, cu legume, cu faina, cu jumari etc.

Pornind de la niste principii explicate foarte bine in destule retete si videouri si de Jamie, dar si de Gordon, si amestecandu-le, am gasit o metoda de a obtine mai mereu aceleasi rezultate: oua pufoase, moi, aromate si cremoase, care sa nu fie prea gatite (din englezescul over-cooked, folosit mereu cu conotatii negative in retete). Apoi intervin preferintele, mie imi place sa vad bucati mai mari de ou si sa nu-l amestec foarte bine, in timp ce Gordon aproape ca obtine o crema. Cred ca asta ne diferentiaza pe noi doi.

Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 5 oua proaspete, la temperatura camerei
  • optional: verdeata proaspata, marar, patrunjel
  • o lingura de ulei de masline
  • un cub de unt
  • sare si piper
  • o lingura de smantana grasa
  • paine prajita – dupa preferinte
ingrediente

Cum facem:

Nu uitam scopul: vrem sa obtinem oua cremoase, numai bune de intins pe paine, care sa si curga putin pe noi 🙂

Si nu uitam, de fapt asta trebuie sa avem mereu in minte: ouale incep sa se gateasca de la o temperatura foarte mica, 65-70 de grade Celsius (ba chiar 60, daca avem multa rabdare). Iar la temperatura ridicata se intaresc. Asa ca trebuie sa avem intelegere fata de ele, sa le facem pe foc mic.

Intr-un vas amestecam ouale inainte de a le pune in tigaie. Cred ca nu gresim nici daca ouale sunt reci, scoase direct din frigider, insa din obisnuinta eu le scot mereu cu ceva timp inainte. Punem verdeata tocata, daca ne place.

Punem uleiul in tigaie, untul si ouale. Nu asteptam sa se topeasca untul, punem totul din prima.
Urmeaza procesul lung si dureros pentru noi: gatitul pe foc mic. Pe masura ce ouale incep sa prinda textura, luam tigaia de pe foc si o tinem 30-40 de secunde deoparte, pentru a-i controla temperatura si a nu o lasa sa ajunga prea sus. Repetam toata treaba asta de vreo 3 ori. Dureaza, ne intindem pe vreo 7-10 minute.

Aici, in functie de preferintele alea de care vorbeam mai sus, putem amesteca intens si sa zdrobim ouale sau putem sa le lasam in voia lor, sa se faca asa cum vor – un fel de bucati mici de omleta.

Spre finalul gatirii

Cand ouale arata ca in poza de mai sus, putem lua pentru ultima data tigaia de pe foc. Condimentam cu sare si piper si punem lingura de smantana, apoi amestecam bine. Smantana va scadea temperatura si va contribui la cremozitate, insa ouale vor continua sa se gateasca si vor ajunge – garantat – la textura dorita, fara a fi nevoie sa le punem inca o data pe foc.

Cu smantana si gatite fara a fi pe foc

In timpul in care ouale se gatesc cumintele, folosind doar temperatura tigaii, ne ocupam de paine. Mie-mi place painea alba prajita mediu in tigaie, cu o crusta usoara data de putin ulei de masline. Cam asa:

Painea prajita

Cand avem totul gata, punem ouale pe paine si mancam. Si putem da cu ele pe noi si pe langa noi, se accepta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *