Alergatori in bucatarie: ce gatim dupa cursa?

Pe baietii si fetele din gasca 321sport cred ca ii stie deja cam orice alergator din tara (si nu numai, in ultimul timp 🙂 ) care are putin internet, facebook si instagram. Sunt prezenti pe la mai toate concursurile, umplu parcurile din Bucuresti si salile de sport cu energia lor pozitiva, apar prin pozele oamenilor, te trezesti cu ei cantandu-ti la semafoare sau facand stretching la intrarea in bar, dintr-astea fac.
Au o gramada de proiecte misto si prin toate contribuie la promovarea sportului, eu zic ca fac o treaba foarte buna iar cei care s-au “legat” de ei au doar de castigat.

N-am putut/reusit/incercat sa ajung la primele doua parti din seria “Alergatori in bucatarie”, insa am mers la al treilea, dupa ce Radu mi-a facut si o oferta de nerefuzat, special pentru craiovenii simpatici. Cum sa zic?, nu era nevoie, a fost suficient ca ne-am apucat la taina, am fost foarte usor de convins, doar si pentru ca numele evenimentului e pe-aceeasi idee cu blogul meu si cu pasiunile mele. Dar n-a fost vorba doar de atat.

Tema evenimentului a fost “Ce gatim dupa cursa?”, cu accent pe proteinele consumate la un antrenament mai lung sau intr-o cursa si cum sa le recuperam iar intalnirea a fost la Viorel Copolovici “acasa”, in atelierul lui. Fumos? Foarte.

Cum am facut:

In prima parte, Alexandra Restivan a prezentat o parte teoretica in care am discutat despre glucide, lipide, proteine, cum si cate se consuma la o alergare in functie de tipul de efort, cum facem sa le recuperam si cat timp ne ia sa ne refacem depozitele.
Am notat multe informatii, mereu am facut confuzii intre notiunile astea si m-am bucurat acum de ocazia de a fixa cateva dintre ele.

A urmat discutia despre gatit si demonstratia facuta de Viorel Copolovici. Ne-a vorbit si gatit 3 retete, curry cu dovleac si lapte de cocos, muschi de porc cu piure de pastarnac si sos de prune uscate si desert, smochine cu crema de ricotta.
Imi place stilul lui Viorel, merge mult pe gatit incet si corect, la temperaturi mici – in timp ce vorbea si gatea ma gandeam la reteta lui de supa de ceapa care poate parea plictisitoare doar daca vezi cat text este acolo, d-apai daca incerci sa si faci; asigur pe toata lumea ca nu e cazul de plictiseala  🙂
Zic, sa fie zis: nu era printre bucatarii mei favoriti, aia cativa pe care-i caut cand am nevoie de cate-o idee sau reteta, nu e nici acum, dar mi-a facut o placere deosebita sa-l cunosc si cred ca e important pentru noi, astia amatorii, sa avem ocazia de a cunoaste si interactiona cu profesionisti, cu oameni care chiar stiu ce fac. Si sa le vedem mai multe laturi, alea pe care nu le vedem la televizor sau prin reviste. E valabil si daca vorbim despre sportivi, e testat si acolo – intalnirile cu sportivii profesionisti sunt mereu ceva ce pe noi, amatorii, ne marcheaza si in urma carora ramanem de fiecare data cu macar un lucru nou invatat.
Ce-a facut Viorel acolo a fost senzational, arata bine si avea gust excelent.

Curry cu dovleac si lapte de cocos
Muschi de porc cu piure de pastarnac si sos de prune uscate
Smochine cu crema de ricotta

Apoi am gatit noi. Ne-am apucat meticulos de treaba, adica fiecare a pus mana cam pe ce a prins, care un cutit, care o ceapa, care o bucata de carne sau de dovleac. Am curatat, am tocat, am feliat, am pus la fiert si la prajit, am dat drumul la blendere pentru a reproduce felurile gustate mai devreme. Ne-am descurcat bine, au fost si mici probleme dar s-au reparat, nimic grav.
Am facut si niste poze bunicele, cu lumina buna si recuzita super-draguta.

Am invatat, am mancat, ne-am distrat – cam asta a fost.

Dupa eveniment am ramas cu Radu pentru a realiza marea unire dintre 321sport si Craiova Running Club. Lucrurile au mers bine, zicem noi 🙂 Am iesit la o alergare prin Bucuresti – pe strazi, Radu mi-a aratat cateva zone frumoase si cateva cladiri vechi despre care, cumva, stia sa vorbeasca. Am ramas si la o bere dupa fuga, la barul lor favorit din Centrul Vechi – The Urbanist.

In 8 decembrie va fi ultimul eveniment al seriei Alergatori in bucatarie de anul asta.  Din nou o tema interesanta si de data asta il voi lua cu mine si pe Vlad; de-abia astept discutiile despre reintregirea cluburilor de alergare ce vor urma dupa eveniment si presimt ca va fi o zi extrem de frumoasa 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *