Chicken Chow Mein – Hong Kong style

In traducere directa, Chow Mein inseamna noodles preparate in amestecare continua, la foc puternic. Cu originea in Asia de Sud-Est (in special in China), Chow Mein combina pastele lungi cu diferite sosuri, legume si/sau carne.

Particularitatea farfuriei de azi o reprezinta felul in care preparam pastele astfel incat la final sa fie crocante, spre deosebire de majoritatea retelor clasice din Asia, in care pastele fierte sunt amestecate cu sosul direct in wok.

Ingrediente pentru doua portii:

  • apa
  • 150 g egg noodles
  • 4-5 linguri ulei de arahide
  • 1 piept de pui intreg
  • 1 albus de ou
  • 1 lingura si jumatate de amidon pudra
  • 1 ardei iute
  • 4 catei de usturoi
  • 1 ceapa de marime potrivita
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei gras rosu (optional)
  • 7-8 ciuperci Shiitake
  • 300 ml supa de legume sau de pui
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 lingura de sos de stridii
  • 100 ml de vin de orez – in cazul in care nu avem, putem folosi putin vin alb
  • 1 lingurita de otet de orez
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 1/2 lingurita de zahar brun

Cum facem:

Nu uitati ca bucataria asiatica este, in general, o bucatarie cu preparare rapida. Drept urmare vom pregati toate ingredientele astfel incat sa fie numai bune pentru prepararea termica.

 

Prepararea pastelor
Fierbem pastele in apa fara sare, apoi le trecem prin apa rece, dupa care le vom praji in wok, la foc mare, folosind uleiul de arahide. Vom avea grija sa prajim fiecare portie in parte, in asa fel incat sa nu avem o cantitate prea mare de paste in wok, riscul fiind prajirea neuniforma. Cand pastele devin aurii, le transferam intr-un recipient acoperit cu hartie absorbanta.

Prepararea sosului
Taiem pieptul de pui pe lat, in fasii subtiri, apoi il marinam timp de 30 de minute in albus de ou peste care adaugam piper si o lingura de amidon. Taiem ceapa, ardeiul gras si ciupercile in bucati mari, iar usturoiul si ardeiul iute le vom toca marunt.

Incingem wokul la foc mare, impreuna cu o lingura de ulei de arahide, apoi adaugam puiul, amestecand neincetat si separand bucatile de carne. Cand carnea incepe sa-si schimbe culoarea in auriu, transferam intreaga cantitate intr-o sita pentru scurgere. Prajim timp de 20-30 de secunde ceapa, impreuna cu ardeiul iute si usturoiul, apoi stingem cu vin. Adaugam ardeiul gras si ciupercile, putin sos de soia, amestecand timp de 3-4 minute, dupa care varsam intreg continutul de supa, direct peste legume. Adaugam sosul de stridii, iar 1-2 minute mai tarziu adaugam si amidonul ramas, diluat in apa calduta. Cand sosul incepe sa prinda consistenta, adaugam carnea de pui, impreuna cu 1 lingurita de otet de orez, apoi varsam sosul peste pastele crocante deja aranjate in farfurie.
La final, pentru a da o savoare deosebita farfuriei, adaugam un fir de ulei de susan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *