Bucatarie chinezeasca

Furnici in copac

“Furnici in copac” este o denumire interesanta, nostima, asa cum sunt cele mai multe nume de mancaruri din China. Este o reteta originara din Gansu, regiunea central-nordica a Chinei. Aceasta denumire a fost aleasa pentru ca, privind-o, bucatile de carne tocata iti dau impresia ca ar fi niste furnici care se catara pe crengile unui copac.
La baza reteta folosea pastele subtiri de orez, insa in lumea intreaga s-a consacrat versiunea cu paste transparente de soia (paste celofan sau glass noodles).

Ingrediente pentru doua portii

  • apa
  • 250 ml supa de pui sau de legume in care dizolvam un cubulet de zahar
  • 3 linguri de sos de soia
  • 150 g paste de orez sau de soia (paste subtiri, tip fidea)
  • 200 g carne de porc tocata, fara prea multa grasime
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 cm tubercul de ghimbir
  • 2 cepe verzi sau 1 praz
  • 1 morcov
  • 1-2 ardei iuti (dupa gust)
  • 50 g varza
  • 2 linguri sos soia dark
  • 2 linguri sos ardei dulce
  • 2-3 linguri vin alb de orez (sau vin alb, sec)
  • 1/2 lingura de otet brun de orez
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 2-3 linguri ulei arahide

Ingrediente

Cum facem

Ca mai toate retetele pentru wok, pentru ca prepararea termica este rapida, vom avea nevoie ca toate ingredientele sa fie pregatite in prealabil. Astfel vom marunti usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute si partea alba a cepei (sau prazului). Cozile de ceapa vor fi taiate in fasii subtiri, pe diagonala, pentru dressingul final, iar morcovul si varza vor fi taiate in fasii lungi. Pastele vor astepta in apa rece timp de 30 de minute inainte sa fie folosite.

Mod de preparare
Intr-un wok bine incins la foc maxim vom adauga uleiul de arahide si vom praji carnea toacata, timp de 3-4 minute. Apoi adaugam toate legumele, mai putin varza si continuam sa amestecam timp de 2-3 minute. Stingem cu vinul de orez, adaugam varza, iar dupa alte 30 de secunde adaugam sosul de soia si sosul de ardei dulce, neincetand sa amestecam in ritm alert, pentru o coacere uniforma. Dupa alte 2 minute adaugam supa de pui si pastele de soia. Amestecam si lasam sa scada timp de 2-3 minute. Pastele nefiind fierte, vor absorbi destul de repede pastea lichida a sosului.
La final adaugam partea verde a cepei, otetul de orez si uleiul de susan, apoi oprim focul si acoperim timp de 1 minut.
De retinut ca uleiul de susan nu trebuie niciodata folosit pentru a praji in el, fiind un ulei care se arde foarte usor, schimbandu-si proprietatile. Acesta este motivul pentru care se foloseste doar crud, pentru savoarea deosebita pe care o da preparatelor asiatice.
Un alt amanunt important: nu folosim sare decat in cazul in care obisnuim sa mancam foarte sarat. Sosul de soia dark este foarte sarat, cum sarat este si otetul brun de orez. Adaugand sare, riscam sa stricam reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *