Pizza de casa

Probabil ca Pizza este cel mai cunoscut fel de mancare din lume. Oriunde ai merge gasesti o “Pizzeria”, mai mult sau mai putin italiana. De la pizza napoletana, adica “cea adevarata” si pana la cea cu ananas, din Italia si pana in Patagonia, lumea-ntreaga mananca pizza.
Cred ca toata lumea stie de unde vine pizza si anume din Campania, regiunea de sud a Italiei. Mai exact, prima pizza a fost servita unui client la Napoli, cu mai bine de 100 de ani in urma si avea urmatoarele ingrediente: coca din faina dospita, sos de rosii, mozzarella si frunze de busuioc. Chiar daca au existat si alte preparate asemanatoare, unele dintre ele mult mai vechi, ceea ce se considera a fi prima pizza din lume este cea descrisa mai sus. Plecand de la reteta de baza, putem adauga alte ingrediente clasice, pentru a respecta anumite retete traditionale, sau putem inova. Alegeti mereu cu atentie ingredientele pentru ca acestea sa se potriveasca ideii de pizza: simplitate+savoare.

Daca mergeti in Italia, nu cereti niciodata pizza cu ananas, cu cascaval si nici nu cereti ketchup. Riscati sa fiti luati la misto, iar in anumite locuri din sud puteti chiar sa luati bataie din acest motiv. Italia isi respecta traditiile culinare si cere acelasi lucru si celor care-i calca pragul.
Un alt lucru important: pizza nu este fel principal de mancare, ci mai mult un produs de patiserie. Nu se gaseste in restaurantele italiene ci doar in locurile numite “Pizzeria”. Ca fapt divers, am vazut in nordul Italiei anumite pizzerii napoletane in fata carora clientii formau cozi, in asteptarea eliberarii unei mese.

Acum, ca am lamurit toate detaliile, sa trecem la pizza noastra de casa, preferata familiei noastre. Am pornit de la Pizza Margherita (o varianta moderna a primei pizza napoletana), la care am adaugat un singur ingredient, rosiile cherry. In acelasi timp, pentru ca inca nu am fabricat cuptorul de pizza visat, incercam sa ne adaptam conditiilor, folosind cuptorul electric din dotare.

Ingrediente pentru 4 pizza medii

Coca

  • 325 ml apa calduta
  • 500 g faina “No45” sau “00”
  • 1 lingurita sare
  • 1 linguruta zahar
  • 7 g de drojdie

Topping

  • 500 ml sos de rosii (noi preferam Cirio Passata Rustica)
  • 100 g pecorino ras sau parmezan ras
  • 400 g mozzarella di bufala campana (cea comercializata in lichid)
  • 10-15 rosii cherry (pomodorini), taiate in jumatati
  • 2 lingurite de oregano uscat
  • 10-15 frunze de busuioc proaspat
  • 3-4 lingurite de ulei de masline extravirgin, de preferat de provenienta italiana
  • piper, dupa gust

Nu uitati ca ingredientele de mai sus sunt calculate pentru 4 pizza. Daca doriti sa faceti doar 2 pizza (cine face doar 2 pizza?), injumatatiti cantitatile.

Cum facem

In primul rand preparam coca. Vom incepe cu dizolvarea drojdiei in apa usor calduta. Apoi, intr-un bol vom amesteca faina cu sarea si zaharul, peste care vom adauga apa in care am dizolvat drojdia si amestecam. Rasturnam continutul bolului pe o plansa de lemn sau direct pe blat si framantam timp de cateva minute, pana cand coca devine omogena, de consistenta usor elastica. Impartim coca in patru parti egale cu care vom forma mici sfere, adaugam putina faina peste ele, apoi le lasam sa se dospeasca (respectand timpul inscris pe ambalajul drojdiei) intr-o tava acoperita cu un stergar, intr-un loc cald.
Noi folosim o drojdie cu dospire rapida, asa ca sarim peste etapa dospirii, aceasta petrecandu-se direct in momentul in care vom adauga toppingul.

Pentru coacere, daca aveti un cuptor cu vatra, nu veti avea nevoie de o tava. Pentru ca noi nu avem acest cuptor, o sa folosim o tava peste care adaugam hartie de copt, sau putin gris. Intindem coca turtind-o din interior spre exterior, pana cand aceasta atinge dimensiune si forma potrivita, apoi o transferam in tava. Direct peste coca vom adauga 2-3 linguri de sos de rosii, avand grija sa il intindem proportional, pe toata suprafata, fara insa a depasi marginile. Urmeaza parmezanul ras, mozzarela, sfasiata in bucati mari, rosiile cherry, putin oregano uscat, piperul, frunzele de busuioc, iar peste toate ingredientele se adauga o lingurita de ulei de masline.
Introducem tava in cuptorul incins la 250°C si o lasam sa se coaca timp de 5-10 minute, in functie de puterea cuptorului, pana cand mozzarella se topeste, iar coca va avea o culoare maroniu-aurie.
Dupa scoaterea din cuptor, pizza este lasata sa se odihneasca timp de 1-2 minute, dupa care poate fi taiata.
Daca folositi un cuptor de caramida refractara, timpul de coacere este mai scurt. La Napoli se spune ca timpul de coacere intr-un cuptor bun este de 60-90 de secunde.

-guest post Anda Iliescu-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *