Sandvisuri cu creveti si sos alb

Din concediul in Malaga m-am intors putin mai indragostit de creveti decat eram inainte de plecare. La piata locala sectiunea de peste era senzationala, mare si plina de produse proaspete, agitata, mi-a placut mult. Iar creveti aveau de toate dimensiunile, de la unii mici-mici-mici, cei mai mici creveti din lume 🙂 pe care i-am incercat intr-un soi de clatita (ei ii spuneau clatita) crocanta, la cei uriasi. Iar la o carciuma din piata, pe care am ajuns foarte repede sa o iubesc, se gatea simplu, cu peste proaspat si se faceau recomandari despre produsul zilei. Asa ca, pe langa clatita crocanta, am mai mancat creveti pe frigarui alaturi de ton si legume si de 2 ori facuti simplu, pe gratar: unii medii si unii mari.

Apoi, intorsi acasa, am inceput sa gatesc creveti: prin vecini, pe la parinti, pe la mine prin bucatarie.

Pe langa faptul ca se gatesc foarte usor si modurile necomplicate de a-i pregati n-ar trebui sa puna mari probleme nimanui care reuseste sa faca o omleta, pot sa mai spun ca este si o diferenta sesizabila intre crevetii proaspeti – aia scosi direct din apa – si cei congelati, gustul ala de mare se simte bine in cei proaspeti si probabil asta e motivul pentru care cei de acolo ii faceau atat de simplu, dar erau atat de buni.

Iar intr-o seara m-am gandit ca mi-ar placea sa mananc creveti a doua zi, dimineata. Nu e momentul cel mai potrivit pentru incins un gratar, m-am gandit la niste sandvisuri cu creveti posati.

Ideea

Sunt niste mici diferente intre ceea ce am scris in planul initial, din poza, si ceea ce am facut, mai ales ca nu am scris tot – ceea ce incerc sa repar acum. Asa ca sa-ncepem.

Ingrediente pentru crevetii posati:

  • creveti – 250 de grame de creveti prefierti, decongelati
  • apa – 300-400 ml
  • vin alb sec – 200-250 ml
  • sos de soia – in functie de cat e de sarat, 2-4 linguri
  • sos Tabasco – o lingurita sau in functie de cat de iute doriti
  • sare – nu foarte multa, folosim si sos de soia

Ingrediente pentru sos:

  • ulei de masline – 2-3 linguri
  • unt – 2 linguri
  • vin alb sec – 70 ml, o ceasca
  • smantana lichida – 100-120 ml
  • piper proaspat macinat – verde, rosu, negru

Am mai pus si legume proaspete, luate atunci din piata:

  • ridichi
  • macris
  • ceapa verde

Bine-nteles, avem nevoie de paine si inca putin ulei de masline.

Cum facem:

Ne asiguram ca avem crevetii foarte bine decongelati, ii spalam si ii uscam putin.

Intr-o cratita pentru sosuri, amestecam ingredientele pentru posare – cantitatile pot varia in functie de dimensiunea cratitei, de aceea nu avem ceva fix. Punem lichidul rezultat pe foc mediu si lasam pana da putin in clocot, timp in care se va evapora alcoolul din vin. Cand ajunge sa fiarba si nu mai simtim mirosul de alcool, ridicam cratita de pe foc pentru 15-20 de secunde, sa ii scada putin temperatura si sa obtinem un amestec bun pentru posare. Revenim cu ea pe focul pe care il dam mic, sa mentinem lichidul doar intr-un stadiu in care bolboroseste putin.
Punem crevetii si ii lasam aproximativ 6-7 minute. Ii scoatem si ii uscam putin, ii curatam de “coaja” (daca nu sunt deja decorticati). Ii putem marunti sau lasa intregi – eu am facut in ambele feluri si i-am amestecat.

creveti posati

Pentru sos, punem inca o craticioara pe foc mediu, punem uleiul la incins si untul la topit. Adaugam vinul si asteptam, din nou, sa se evapore alcoolul. Repetam si partea cu luatul tigaii de pe foc pentru cateva secunde, o dam deoparte si asteptam putin pana punem smantana – daca avem dubii ca se va “branzi”. La smantana lichida, pentru gatit, nu prea este cazul – nu la sosul asta. Amestecam bine si omogenizam, punem din nou pe foc si lasam pana se ingroase putin, ii ia doar cateva minute. In timpul asta punem si piperul, mult piper. Piperul “mozaic”, maruntit atunci in mojar ar fi optiunea cea mai buna, este extrem de aromat mixul si nu este foarte iute.

Spalam ceapa si ridichile, le tocam, spalam bine si frunzele de macris.

Planuiam sa folosesc ciabatta, insa in dimineata respectiva nu era pentru ca am ajuns la cumparaturi prea devreme, asa ca am luat niste baghete proaspete. Taiem painea, o ungem cu putin ulei de masline si o prajim cum ne descurcam – pana la urma mi-am dat seama ca tot este nevoie de tigaia grill folosita si am facut putin fum in casa, dar a meritat.

Ungem painea cu sos, punem crevetii si putina zeama de lamaie – daca va place, la mine nu e cazul de lamaie pe peste, nu duc inca aceasta combinatie -, punem legumele si frunzele de macris, inca 2-3 stropi de ulei de masline si putin piper. Si asta e sandvisul.

Cumva de la sine inteles, daca nu va-ncurca prea tare viata din ziua respectiva, merge cu un pahar de vin alb, sec sau demisec, rece.

Sandvis cu creveti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *