Frittata cu legume – un fel de omleta, doar ca pentru multi

Cum vad eu lucrurile, frittata este un fel de mancare facut special ca sa sature mai multi oameni. E relativ simplu de facut si permite o multime de variatii, ne putem juca oricat cu combinatia de ingrediente. Si stiu ca suna ciudat, pentru ca de regula retetele se scriu pentru a fi urmate pas cu pas si a obtine un rezultat asemanator cu al bucatarului, insa putem incerca si diferite moduri de gatire: intai aragaz si apoi cuptor, direct cuptor, doar aragaz si intoarsa dupa cum se pricepe fiecare. Important e sa retinem cateva principii de baza si sa stim ce urmarim, iar primul dintre ele e ca nu faci frittata pentru doua persoane – aia e omleta.

Prima data am facut-o acum vreo 3 ani, intr-o excursie in Toscana. Eram un grup mare, ne-am cazat intr-un colt de rai, dar destul de izolat, iar unul dintre scopuri era si sa ne bucuram de sederea acolo si sa ne relaxam “in incinta”. Asa ca trebuia sa ne descurcam cu mancatul, cata vreme nu ieseam. Unul dintre primele feluri pe care le-am gatit pentru cele vreo 12 persoana a fost frittata, langa care am pus cateva platouri de salate facute din tot felul de mixuri bazate pe prosciutto si parmezan 🙂 A iesit bine atunci, a fost inalta, pufoasa, cu legume moi care sa se potriveasca texturii oului – a iesit bine din prima. Cel putin asa imi place mie sa-mi amintesc. Si asta am incercat sa reproduc si acum, pentru ca nu am mai facut intre timp.

Avand planul pentru poze pe terasa vecinilor, ca ei au terasa si ma primesc, i-am numarat la calculul oualelor: cate doua oua de persoana, 5 persoane. Pare mult sa faci ceva din 10 oua, insa e mai degraba distractiv. Va explic. Va explic cum am facut eu acum, bazandu-ma pe ingrediente de sezon, proaspete, luate din piata in ziua respectiva. Data viitoare nu va mai fi la fel.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de masline
  • un cub de unt
  • o ceapa rosie medie
  • un morcov mediu
  • un ardei gras rosu – asta nu e de sezon
  • jumatate de legatura de dragavei (sau stevie)
  • 10 oua
  • 80 grame telemea de capra – aproximativ
  • 50 grame cascaval – aproximativ
  • 2 sau chiar 3 linguri bune de smantana grasa – adaptabil si in functie de dimensiunea oualelor
  • sare, piper negru, piper alb – dupa gust
  • 2 ridichi
  • 50 de grame de telemea de capra – am pus-o la final

Cum facem:

Fritatta intoarsa

In primul rand, trebuie sa ne gandim la cateva amanunte: se face intr-o tigaie care trebuie sa fie suficient de mare pentru a incapea toate legumele si cele 10 oua + smantana si branzeturi, in acelasi timp avand nevoie sa o putem baga si in cuptor. Pe criteriul asta, singura care mi s-a potrivit a fost o tigaie grill cu maner detasabil, diametru 32 de cm. Altfel n-as fi avut nicio sansa. Nu m-au deranjat urmele de pe fundul frittatei, ba chiar pareau simpatice.

Adaugam untul si uleiul in acelasi timp in tigaie, pe foc mediu, pentru a nu se arde. Asteptam pana se topeste untul si adaugam ceapa tocata marunt. Dupa 2 minute punem morcovul taiat in rondele subtiri, iar dupa inca doua minute punem si ardeiul gras taiat in cubulete mici.
*Motivul pentru care eu pun aproape mereu ceapa prima data este ca imi place sa se inmoaie cat mai mult, chiar sa se prajeasca, sa-si lase aroma, dulceata si tenta foarte usoara de iute, insa nu-mi place textura ei si o vreau cat mai gatita. Asa ca prefer sa incep cu ea calirea legumelor. In multe alte locuri veti gasi ceapa adaugata cam pe la jumatate. Tine de gusturi, e ok oricum.*

Cand legumele s-au inmuiat putin, adaugam jumatate de cana de apa si le lasam in continuare pe foc, precis nu erau destul de moi 🙂 Focul ramane mediu si nu ar trebui sa dureze mult pana cand apa se evapora si obtinem un sos cu legume destul de simpatic.

Cat timp asteptam sa se caleasca legumele, spalam bine dragaveiul in 3-4 ape, il stoarcem si il tocam in fasii de aproximativ 2 cm grosime. Putem lasa si cozile, desi e de preferat sa le taiem pe cele prea mari.
Punem dragaveiul si amestecam bine, inca 2 minute maxim. Oprim focul, momentan, si ne ocupam cateva minute de oua si restul ingredientelor, daca nu am facut-o deja. Dar oprim focul pentru ca legumele vor trebui imbinate cu ouale si, daca sunt prea fierbinti, vor incepe deja sa le gateasca.

Intr-un bol incapator punem ouale, telemeaua zdrobita in mana, cascavalul dat pe razatoarea mare si smantana. Amestecam bine, pana omogenizam. Punem si legumele usor racite si mai amestecam putin, incet, avand grija sa nu le zdrobim.

Punem din nou pe foc mediu tigaia in care am facut legumele si care acum este goala, o lasam cateva secunde la incins si turnam tot amestecul. Lasam 4-5 minute pe foc mediu, cat sa se gateasca partea de jos a frittatei.
Oprim focul si ne pregatim sa mutam tigaia in cuptor – acesta trebuie sa fie preincalzit la 200 de grade si, daca exista optiunea, caldura doar de sus.
Avem cateva minute, cam 5-7, la dispozitie sa taiem in felii subtiri ridichile si sa zdrobim restul de branza. Le punem si pe ele ca topping si inchidem din nou cuptorul pentru alte 5 minute sau pana cand se rumeneste frumos frittata noastra.
La final putem pune pe deasupra ceapa verde tocata marunt, patrunjel, salata verde sau ce altceva am gasit proaspat prin piata. Merge bine si cu sosuri de rosii. Si cere un pahar de vin alb sec, rece.

Cam atat.

ptr
ptr
ptr

2 thoughts on “Frittata cu legume – un fel de omleta, doar ca pentru multi”

  1. Frittata este un preparat italian pe baza de oua, ceva intre omleta si quiche, imbogatit cu branzeturi, carne, legume sau paste. Cel mai mult se aseamana cu omleta spaniola (tortilla de patatas). Puteti adauga in compozitia pentru Frittata cam orice va este pe plac, dar trebuie sa tineti cont ca anumite ingrediente trebuie gatite inainte. Daca doriti sa folositi legume cu un continut mai mare de apa, va trebui sa le caliti inainte ca sa se evapore apa din ele, altfel exista riscul sa iasa frittata prea moale si apoasa. Carnea trebuie si ea preparata termic inainte de a fi adaugata la Frittata pentru timpul de coacere (la cuptor) este destul de scurt.

    1. Mai degraba spre omleta decat spre quiche, la quiche ai nevoie de aluatul pe care nu-l poti face fix pentru un mic dejun, atunci… Trebuie gandit inainte.

      Altfel, ai dreptate cu tot ce zici in comentariu, mersi! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *