Shepherd’s Pie – varianta vegetariana

Cei care ma cunosc sau cei cu care am interactionat stiu foarte bine ca nu-mi plac deloc exprimarile de genul “vedeta acestui preparat este ceapa/whatever”. Pentru ca eu cred ca vedetele, in bucatarie, suntem  fiecare dintre noi si tehnicile de gatit pe care le stapanim. Asa ca, pentru a va demonstra asta, am ales un preparat de baza din categoria “comfort food” a englezilor si irlandezilor, doar ca varianta vegetariana, care necesita putina pricepere, dar dupa ce trecem de primii pasi e vorba doar de rabdare si munca fizica – piureul n-o sa se faca niciodata singur.
Atentie, nu e si de post, are unt si lapte, pentru ca eu asa stiu sa fac ceapa in tigaie de inox, cu unt, ca sa iasa cel mai bun lucru din lume si tot asa stiu sa fac si piureul de cartofi, cu unt si lapte. Daca faceti voi fara, sa fie bine!

Din “placinta” asta, in mod normal, nu trebuie sa lipseasca niste lucruri: carnea tocata de porc, morcovii, mazarea si piureul. Ah, si ceapa, ceapa e vedeta! Nu, ceapa e aia pe care, daca o faceti cum trebuie, va da gust intregului preparat. Hai, la treaba cu noi!

Ingrediente:

  • 4 cartofi, cam cat pumnul de mari
  • o ceapa alba si mare
  • sare
  • o lingurita (mica) de zahar brun
  • un cub de unt si 2 linguri de ulei de masline
  • un borcan mic de ciuperci – eu am folosit Home Garden, sunt ciuperci intregi si imi plac
  • morcovi mici-mici-mici sau mari, da-i taiem in asa fel incat sa-i facem sa fie mici – am folosit baby carrots, Edenia parca, vreo mana de morcovi (nu am cantitati pentru ca erau congelati, dar puneti cat va plac)
  • pe sistemul “atatia morcovi am pus”, punem si niste fasole verde – congelata
  • continuam joaca asta si cu mazarea (aici am cantitate, am folosit o conserva mica Bonduelle, 400 g, scursa bine inainte)
  • 200 de grame de passata de rosii – am folosit Cirio, dar recomand orice va place si aveti incredere -, nu am cantitate pentru a inlocui cu bulion
  • 100 ml vin alb, sec
  • sare, piper, cimbru, oregano, orice alte condimente va plac intr-un sos care are si rosii
  • doua cuburi  de unt si cam 100 ml de lapte – pentru piure
  • ardei iute la final, pentru ca merge de minune langa
  • rucola – vezi mai sus un rand, cu ardeiul iute, merge si asta de minune langa

Cum facem:

Cartofii ii punem la fiert si-i lasam pana patrunde furculita usor prin ei. Ii spalam inainte de a-i pune la fiert, pentru ca-i punem la fiert fara sa-i decojim, nu ne batem capul cu detalii!

Eu am o mica obsesie pentru cratitele si tigaile din inox si folositul lor mai ales la “transpiratul” cepei, si cred ca asta e partea care m-a dus la obsesia asta: “Apoi ceapa în oală de inox și, dacă vă simțiți curajoși, cutezați să nu puneți NIMIC ALTCEVA în oală. Adică nici ulei, nici unt. Ceapă tocată și atât. Pe foc mic spre mediu la început, cât să înceapă să sfârâie, dar amestecând mereu, ca să nu se prindă și să nu se coloreze. Apoi, când a început să sfârâie, pe foc mai degrabă mic și tot amestecând” – Viorel Copolovici, chef.

Asa ca: tocam ceapa cum stim, eu zic ca o taietura juliene ajunge, pentru ca oricum se va inmuia foarte mult iar la final nu va simti nimeni “damful” – ce cuvant urat. Dam drumul la foc si ne asiguram ca e mic, punem cratita din inox si imediat sarim si cu ceapa. Avem grija de ea in prima parte, o amestecam, nu vrem sa se prinda. Dupa vreo 5-6 minute sau observam ca incepe sa dea semne de nerabdare, aruncam niste sare – de preferat sare mare, se va topi frumos. Efectul va fi ca sarea va scoate apa din ceapa, o va desprinde de pe vas si vom putea, pentru inca 2 minute, sa gatim linistiti, dar continund sa amestecam. Cam asa fac eu “transpiratia” cepei – bine-nteles, depinde de puterea focului, de-aia insist ca trebuie sa fie mic. Apoi ii punem si zaharul si mai amestecam inca vreo 2 minute. Ni se va parea ca am ars tigaia, moment in care incepem cu – imi place mie sa-i zic asa, Deglselassie, dupa Haile, atletii inteleg glumita – deglasarea tigaii. Adica punem untul si uleiul.

Le lasam putin, pana incep sa sfaraie, si putem considera ca am scapat de ceapa. Punem ciupercile, scurse bine de apa din borcan. Amestecam inca vreo cateva minute, ne asiguram ca nimic nu e prins pe nicaieri, ca nimic nu e ars.

Am cam terminat treaba. De-aici incolo e joaca. Punem restul de legume si le lasam sa se inmoaie (includem procesul de dezghetare, ca nu stim cata gheata vor avea pe ele). Punem sosul de rosii si vinul, punem condimentele, eventual si capac peste craticioara sau oala (de inox) si lasam tot pe foc mic, ne asiguram, la 5 min, ca nu e nimic lipit de fundul vasului.

Avem si cartofii fierti? Perfect! Eu, ca sa-i si decojesc, fac asa: pun apa rece peste ei, apoi ii scot, decojesc cu mana si-i mai bag, cand incep sa ma arda, in apa, ii scot si continui. Nu folosesc niciun fel de unelte in procesul asta, vreau cartofii fierbinti, sa topeasca untul si sa absoarba laptele, sa pot sa ma joc mai departe cu ei.
Piureul nu se face in niciun caz cu blenderul, eu il fac cu furculita. Chiar daca raman bucati de cartof mai mari, se vor inmuia atat de bine la cuptor, ca nu-si va da nimeni seama 🙂

Pregatim vasul pentru cuptor: punem un strat de piure, punem un strat gros de compozitie – sosul ala de mai devreme – la mijloc, apoi inca unul de piure pe care il intindem bine, sa acopere tot. Ungem cu putin ulei de masline, sa fie crusta frumoasa la final, si bagam la cuptor preincalzit, 220 de grade, 20 de minute. Sau cum va stiti cuptoarele sau cum va place, pe verificatelea, crusta de deasupra cand mai aruncati cate-o privire. Ca daca vreti mai ars, tre’ sa-l lasati sa stea mai mult.

Alaturi am pus si putina rucola peste care am dat doar cu ulei de masline si putina crema de otet balsamic, probabil ca sa stric poza.

*Apropo de poze si cuptoare, uitati de ce va mai zic, uneori, ca depinde si de voi sau de cum merge cuptorul sau de… Cuptorul meu a preferat sa mearga asa, pot eu sa mai zic ceva? Vasul e mic si era cat se poate de centrat, dar de ce m-as opune vointei unui cuptor? Stiu ca si Ciprian a avut problema asta, daca el a cedat, cedez si eu!

**Apropo de poze, chiar voi incerca sa pun din fiecare pas pe care il fac, astfel incat si voi sa obtineti acelasi rezultat, urmarind reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *