Pancakes – varianta usoara, dulce sau sarata

Pentru ca in perioada asta multi incercam sa ne ocupam timpul cu cate ceva, iar bucataria ne e destul de la indemana, am facut si pancakes. Le-am facut si dulci, sa poata dormi copilul din mine linistit, dar si sarate, sa putem incepe ziua plini de energie.

 Am auzit Рin trecut, cand puteam socializa Рlume spunand ca nu le ies clatitele in stil american. Parerea mea este ca, pe o scara de la 1 la 10, trebuie sa ai cam 2 la skill in bucatarie si pe undeva pe la 8 rabdare. Si o tigaie buna, antiaderenta, sa demontam si mitul cum ca prima clatita niciodata nu iese bine. Poate iesi chiar si prima clatita foarte bine, cu o tigaie buna, rabdare si foc mic-mic-mic.

Ingrediente pentru 7-8 pancakes, 3 persoane:

  • un ou
  • o lingura de ulei
  • o cana de lapte
  • o cana de faina
  • jumatate de plic de praf de copt
  • un praf de sare

Daca dorim clatite dulci, adaugam:

  • 2 linguri de zahar brun
  • esenta de vanilie – sau de ce altceva va place

Cum facem:

Incepem cu oul, pe care-l batem cu un tel pana isi dubleaza volumul. N-ar trebui sa dureze mult, dar oricum spuneam ceva despre rabdare mai sus. Adaugam si uleiul.

Punem si laptele si continuam sa amestecam. Si-ar trebui sa fie cam ca in poza de mai jos.

Punem ingredientele uscate, adica faina, praf de copt si sare.

Amestecam, cat de meticulos putem, toate astea – nu vrem cocoloase, dar nici nu vom avea. Amestecam bine-bine, pana omogenizam compozitia.

De-aici o dam pe joaca si totul tine de rabdare. Pe cel mai mic foc posibil, punem cea mai buna tigaie antiaderenta pe care o avem si o lasam la incins cateva minute. Cand simtim ca arde bine, luam cam jumatate de polonic din compozitia de aluat pentru clatite si il punem usor in tigaie, fara prea multa agitatie. Lasam focul mic. Asteptam pana in momentul in care clatita noastra incepe sa se umple de bule.

Cand e cam asa, o putem intoarce. O mai lasam un minut – sau, daca foc mic nu inseamna si pentru voi acelasi lucru ca pentru mine, adaptam minutul ala – si cam aia e!

Partea frumoasa e ca friganelele astea – bunica-mea asa le-ar fi zis, sunt sigur – merg si cu chestii dulci, dar si cu chestii sarate. Mie mi-au placut mai mult cele sarate, dar e treaba de gusturi.

La cele sarate am pus cheddar si unt intre ele si un ou prajit deasupra. Plus o salata crocanta langa.

La cele dulci a fost simplu, sirop de artar si gem de capsuni, favoritul meu.

Sper sa incercati si sa va iasa cel putin la fel de bune ca ale noastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *