Salata Caesar

Salata Caesar

Salata Caesar provine din bucataria americana, avand influente italiene. De unde influentele italiene? Pentru ca, conform mitului, a fost inventata de catre un italian emigrat in Statele Unite (Cesare Cardini) si pentru ca foloseste multe dintre ingredientele specifice Italiei.
Contrar asteptarilor, in reteta originala nu exista carne de pui, iar prezenta filet-urilor de anchois e discutabila. Mie imi place gustul de anchois, asadar folosesc.

Ingrediente

  • salata romaine, sau orice alta salata cu frunza ferma
  • galbenusul unui ou (crud)
  • o lingurita mustar dulce
  • 1 graunte de usturoi
  • 1-2 filete de anchois conservate in ulei si sare
  • 5-6 capere
  • o lingurita sos worcester
  • 10 grame parmezan
  • zeama provenita de la un sfert de lamaie
  • sare, piper, ulei de masline (cat cere sosul, vezi explicatiile mai jos)
  • crutoane

Cum facem

Crutoanele pot fi preparate din paine taiata in bucati, stropita cu ulei de masline si bagata la cuptor pana cand se intareste lejer, apoi racita. In cazul in care vrei sa folosesti crutoane cumparate, o poti face, sau le poti elimina in cazul in care nu iti plac.

Salata Caesar-preparare
Salata se spala atent, foaie cu foaie si va sfatuiesc chiar sa o tineti timp de 5 minute intr-un recipient cu apa in care adaugati o lingura de otet alb, apoi e clatiti din nou si o scurgeti foarte bine de apa. Frunzele vor fi taiate in fasii.
Sosul se prepara direct in bolul de salata in felul urmator: usturoiul se taie marunt, se presara cu sare, apoi se zdrobeste prin presiune cu latul lamei cutitului pana cand se transforma in pasta. Se procedeaza la fel pentru anchois si capere, de data asta fara a mai adauga sare. Cele 3 ingrediente transformate in pasta se pun in bol, iar apoi se adauga galbenusul de ou, mustarul, sos worchester, zeama de lamaie, piperul, apoi se amesteca adaugand ulei, pana cand aceste e incorporat iar consistenta e cea a unei maioneze fluide. Sosul o sa spuna singur cantitatea de ulei de care are nevoie. Se rade parmezan peste sos, se adauga salata, se amesteca bine, iar la final se poate adauga, dupa gust, extraparmezan si crutoane.

Salata Caesar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *