Ciulama cu spanac si oua

In weekend am fost la una dintre carciumile din oras care imi plac: nu e lume multa, e modesta, se si mananca – nu grozav, dar nu m-am plans niciodata. Pentru ca aveam pofta de ciulama, am profitat de faptul ca era in meniul zilei si mi-am luat. Am nimerit probabil una dintre cele mai proaste “ciulamale” (nu stiu cum e la plural) din oras.
Asa ca am mers acasa si am zis sa sterg amintirile neplacute, sa repar ce s-a facut prost. Si m-am pus pe treaba. N-o sa intru in prea multe detalii, am mai scris despre ciulama si in reteta asta, in mare parte am facut aproape acelasi lucru.

Ingrediente:

  • apa pentru oparit spanacul
  • spanac – nu l-am cantarit, dar banuiesc ca era in jur de 1 kg; eu am luat 7 legaturi din piata si mi s-a parut oarecum putin, cu siguranta era loc de mai mult
  • o ceapa medie
  • un praf de sare
  • un cub de unt
  • o lingura de ulei de masline
  • 100 de ml de vin alb, sec
  • inca 2 cuburi de unt
  • 2 linguri de faina
  • 300 de ml de lapte
  • 200 de ml de smantana lichida, grasa
  • condimente: sare, piper, nucsoara, cimbru verde, boia, piper alb/verde (cel alb nu schimba culoarea sosului, cel verde este mai aromat si mai putin picant), patrunjel pentru final

Cum facem:

Intr-o oala incapatoare punem apa la fiert.
Separat, curatam spanacul de frunzele stricate si de coditele prea groase. Il spalam bine, in 3 ape sau pana ne asiguram ca nu ramane nisip in urma lui.

Intr-o tigaie/cratita (stiti preferintele mele, cratita de inox, cu fundul gros) pregatim sosul. Tocam ceapa cat mai marunt si o punem in cratita, pe foc mic. Amestecam bine pret de vreo 6-7 minute (mai putin, daca nu avem aceeasi idee despre foc mic si vedem ca incepe sa se arda sau sa se lipeasca). Adaugam sarea pentru a “transpira” ceapa si mai lasam 2 minute. Punem untul si uleiul si lasam 4 minute, pana se topeste untul si ceapa incepe sa sfaraie putin. Adaugam vinul si crestem putin focul, pentru a scoate alcoolul.
Toata treaba asta ar trebui sa ne ia cam 15-17 minute.

In acest timp, putem pregati si un vas mare cu apa si gheata, in care vom scoate spanacul dupa ce il vom fi oparit, pentru a-i opri procesul de gatire si a-i pastra culoarea.

Incepem sa pregatim sosul “aproape” bechamel. Sub cratita cu ceapa scadem din nou focul la mic, iar in ea adaugam celelalte 2 cuburi de unt. Dupa ce s-au topit, punem faina si amestecam bine-bine cu un tel. Cand obtinem un rantas (faina se “prajeste”), incepem sa adaugam, treptat, laptele, continuand sa amestecam. Cand terminam laptele, mai lasam pe foc 2 minute, apoi adaugam si smantana lichida. Punem toate condimentele, amestecam in continuare pana obtinem o consistenta de sos cum ne place si cam atat, aici.

Cand apa din oala clocoteste, punem spanacul. Il lasam 3, maxim 5 minute, apoi il scoatem in apa cu gheata unde il mai lasam 2 minute. In functie de marimea frunzelor, il putem toca sau nu – eu l-am vrut mai marunt, asa ca l-am tocat grosier.

Am pus langa oua ochiuri si mamaliga, iar pentru ornat – daca ce e in poze se numeste ornare – am folosit patrunjelul. Daca va face cu ochiul ceva verde din piata, pentru ca este sezon – frunze de telina, praz, ceapa verde – nu ezitati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *