Din nou spanac – Spanac & Mac & Cheese

Dac-ar fi dupa mine, sa am restaurantul meu, as avea cu siguranta multe feluri cu spanac. Iar pe cele care contin mult spanac, adica cele simple, in care spanacul domina, le-as face, probabil, cele mai scumpe din meniu. Nu c-ar fi scumpa materia prima, dar e mult de munca la curatarea si spalarea spanacului. Si-n plus, iti trebuie si o gramada de vase mari, consumi 184932 de litri de apa, dintr-astea.
Dar hai mai bine sa va arat.

Plecam de la asta: 10 legaturi de spanac pe care am stat si le-am “puricat”, le-am taiat codite, am scos buruieni de prin ele, am aruncat frunze mici care incepusera sa putrezeasca in mijlocul legaturilor. Am umplut un gastronorm mare fix cat chiuveta cu spanac crud.

Gastronormul cu spanac

Si nu, n-am chiuveta minuscula (bine, nici mare cum mi-o doresc eu nu e), tocmai de-aia am lasat restul de “chestii” de bucatarie in poza, ca sa ne facem o idee despre dimensiuni. Fiecare frunza din ce e acolo a trecut la verificare prin mana mea. Plus inca o plasa de resturi, e undeva in lateral, nu se vede.

Apoi a trebuit sa il spal in vreo 3 ape, nu e simplu cand iti ocupa atat de mult spatiu. Adica, daca mai aveam vreo 2 linguri murdare in chiuveta, n-as fi avut loc sa spal spanacul. Apoi am scos strecuratoarea a mare (mare-mare), profi, de bucatarie de restaurant – nu cred ca am mai folosit-o pana acum, o am de un an. Si-n final am apelat si la oala de 10 litri pe care, tot asa, o folosesc la sarbatori.

Am blanchat spanacul: l-am pus in apa clocotita, l-am scos dupa 3 minute in apa rece. Am obtinut asta:

Spanacul oparit

Din nou, am lasat cutitul in poza pentru ca dimensiunea lui sa fie reper. Practic, 2 pumnisori de spanac.
Ma rog, banuiesc ca nu va spun vreo chestie noua si nu ma mai plang, pentru ca de fapt imi place sa gatesc treaba asta, trecem la reteta.

Ingrediente:

  • 10 legaturi de spanac
  • 2 fire de praz
  • aproximativ 80 de grame de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • optional – 100 ml de vin alb sec si o lingura de faina – ori ambele, ori niciuna
  • 150 ml de lapte
  • 200 ml de smantana lichida, pentru gatit, de preferat grasa
  • branzeturi: cascaval afumat, cascaval simplu, cheddar, poate parmezan
  • cam 300 de grame de macaroane (mici)
  • condimente: sare si piper, boia, cimbru, nucsoara
  • pesmet
  • o bila de mozzarella (ambalaj de 200 de grame, dar contine si zeama)

Cum facem:

Ne suflecam manecile, ne luam toata rabdarea din lume si ne apucam sa curatam spanacul. O sa dureze ceva – numai bine, avem timp sa punem la fiert vreo 8 litri de apa cu sare in care il vom opari.
Facem cum putem si spalam bine de tot spanacul ala, sa nu ramana deloc nisip pe el – spalat in vreo 3 ape zic ca ajunge.

Eu, pana nu l-am vazut oparit si pus pe blatul de lucru, apoi date toate imensitatile de vase la o parte, nu m-am apucat de nimic altceva – pentru ca n-aveam prea mult loc ramas liber. Nu a durat mult, apa deja era fiarta cand am terminat de spalat spanacul, asa ca doar l-am strecurat bine si l-am inghesuit in oala. Iar in cele 3 minute pe care le-a petrecut acolo am umplut gastronormul ala mare cu apa rece, sa-l astept cum se cuvine la finish. Adica dupa 3 minute am scos spanacul in apa rece 🙂

Cam asta a fost munca grea, de aici incolo lucrurile sunt simple si putem considera ca incepe si reteta.

Spalam bine firele de praz, le taiem pe mijloc, pe lung, cam cat dureaza partea alba. Apoi le facem rondele.

Punem vasul in care vom gati pe foc mediu, adaugam aproape tot untul (pastram o lingurita din el, poate ne va mai trebui) si uleiul.

Punem apa cu sare la fiert pentru macaroane. Cand fierbe, le adaugam si avem grija sa le facem aldente – eu am mers pe gustat, pentru ca am luat macaroane varsate, deci nu aveam recomandari de timp pe pachet.

Cand prazul incepe sa se caleasca, adaugam si spanacul tocat grosier. Amestecam timp de vreo 3 minute, timp in care punem sare si piper.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade.

Aici e pasul optional, daca vrem sa folosim vinul: punem restul de unt, adaugam lingura de faina, amestecam bine si turnam vinul. Lasam pana se evapora alcoolul.

Cat putem de treptat, dar sa nu ne ia mai mult de un minut, adaugam laptele si continuam sa amestecam. Apoi adaugam si smantana. Vom avea o compozitie relativ lichida, dar se va regla pe masura ce avansam 🙂

Incepem sa radem branzeturile, punem si restul de condimente, amestecam si gustam – ar trebui ca la pasul asta sa ne placa.
Scurgem “sumar” macaroanele si le adaugam in vas. Amestecam, nivelam frumos iar pe deasupra punem un strat generos de pesmet, peste care zdrobim si aruncam random bucati de mozzarella.

Dam la cuptor pentru 15-20 de minute, dar cel mai bine este sa verificam constant culoarea: ne dorim sa obtinem un auriu-brun care sa duca cu gandul la crocant. Asa ca timpul asta e pe verificatelea, conteaza si ce fel de cuptor are fiecare.

Cam asta e. Ah, cred ca e un fel de mancare ce merge foarte bine si rece. Sau reincalzit usor, a doua zi. Dar tine de preferinte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *