Pasta e Fagioli

Din start o spun: nu prea sunt adeptul retetelor “reinterpretate”, insa imi place cand gandesc o chestie plecand de la ceva – chiar daca ceva-ul e un clasic pe care, de regula, nu prea se cade sa il schimbi. Stiu, e paradox. Dar, de bine, de rau, nu fac paste cu bacon, ou, smantana si cascaval si le spun Carbonara. Adica macar atat…

Pe de alta parte, pentru ca nu stiu cum sa le spun si improvizatia n-a fost mare – am folosit paste de-a gata, am pus vin si rosu si alb ca sa-mi iasa sosul, am pus fasole din conserva – astora le-am zis Pasta e Fagioli. Se apropie mult de reteta clasica, din cucina povera a italienilor, sunt minunate calde si cu branza proaspat rasa si, mai ales, cu verdeata proaspata. Am avut norocul sa gasesc un patrunjel senzational in piata!

Ingrediente:

  • 2 cepe de dimensiune medie sau una mare, cam cat pumnul
  • unĀ  morcov
  • o radacina de telina, tot cam ca pumnul de mare
  • o radacina de pastarnac
  • ulei de masline
  • 2 cuburi de unt
  • 2-3 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de sos Worchester
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 cutii de rosii (400 de grame fiecare), eu am folosit acum una de rosii cuburi si una de rosii intregi, dar fara pielita
  • 2 cutii de fasole (400 de grame fiecare), eu am folosit acum o cutie cu fasole alba si una cu fasole neagra
  • 200 ml de vin rosu, sec
  • eventual, 100 ml de vin alb sec
  • condimente: 2 foi de dafin, sare (o punem dupa fiecare pas), piper proaspat macinat, boia, cimbru, putina salvie uscata, rozmarin
  • paste mici-mici, eu am folosit Mini penne rigate (picolini penne)
  • apa in care fierb pastele

Cum facem:

Punem o oala cu apa si sare la fiert, o pregatim pentru paste.

Preparam mise en place-ul: tocam ceapa marunt, continuam cu morcovul si telina. Punem o oala/cratita cu fund gros pe foc mic si, cat timp e rece, adaugam ceapa. O amestecam putin, doar sa nu se prinda, pret de vreo 6-7 minute, timp in care putem toca si pastarnacul.

Peste ceapa adaugam putina sare grunjoasa, pastram focul mic si incepem sa o “transpiram”, sa scoatem dulceata din ea. Aici e important sa nu ne grabim, sa pastram focul mic si sa lasam ceapa sa-si scoata sucurile. Dupa vreo inca 6-7 minute, punem morcovul taiat marunt si telina, putin ulei de masline si un cub de unt. Le dam culoare, le inmuiem putin, apoi adaugam zaharul si sosul Worchester. Putem mari focul pentru cateva minute, pentru ca acum vrem sa grabim putin procesul si sa obtinem putina crusta pe fundul oalei – sosul W. va ajuta mult la asta.
Cand simtim ca e momentul pentru deglasare, punem primul lucru care ne iese in cale: vinul rosu! Amestecam putin, lasam 2 minute. Adaugam si rosiile, al doilea cub de unt si revenim la foc mic, avem deja putin sos, asa ca putem pune si foile de dafin.
Lasam asa pentru vreo 15 minute, dupa care trecem pe foc mediu si lucram cu el pana la final.

Punem conservele de fasole (fasolea cu tot cu apa din conserva), curatam bine ce ramane in ele cu inca putin vin rosu sau eventualul vin alb din lista de ingrediente si turnam in oala. Ne trebuie acolo, in oala, o consistenta apropiata de o ciorba (se va ingrosa pe parcurs). Ar cam trebui sa o avem, dar nu e problema daca nu. Punem pastele la fiert, pe ale mele scria ca trebuie sa stea 6 minute – nota: timpul indicat pentru fierberea pastelor este pentru a le face aldente; asa le si vrem, ba chiar putin mai tari decat aldente. Eu am avut apa clocotita, am pus pastele, le-am lasat 3 minute si am oprit focul. Urmau sa se gateasca si in sos.

Din sos luam jumatate, punem intr-un vas pentru mixer si facem un fel de supa-crema. O adaugam peste cealalta jumatate din oala, punem pastele si completam cu apa in care au fiert, ca sa obtinem un sos moale. Adaugam restul de condimente. Si cam aia e!

Cucina povera, pero rica! Rica in arome si gusturi. Deasupra punem parmezan ras, patrunjel tocat marunt si cateva frunze de busuioc, plus niste ulei de masline din rezerva de de-ala bunu’! Va iesi bine, fix ce trebuie pentru un comfort food potrivit zilelor astea mohorate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *