Inca o degustare de vinuri, inca o seara frumoasa

M-am intalnit pe strada cu Daniel, sefu’ la Asociatia Bloggerilor Olteni, adica asociatia care se ocupa cu evenimentele dintre – dupa cum ii spune si numele – bloggerii olteni. Intre meet-uri si altele pe care le fac ei, o serie care-mi place si la care nu am mai fost de ceva vreme este cea a degustarilor de vinuri. Si m-a certat putin, ca a vazut ca n-am mai scris de o gramada de vreme pe aici, apoi mi-a dat si un sut cu shpitzul fix in dos, ca sa am imbold sa scriu, si m-a invitat la o degustare de vinuri. Locul il stiam si-mi place, Trattoria Il Calcio, stiu ca mancarea e buna. Si-n plus, chiar ma gandeam sa reincep doua obiceiuri care imi sunt dragi: scrisul si alergatul (de unde, ce sa vezi?, si numele blogului 😛 ). Pe ambele le-am neglijat grav, dar grav de tot in ultimul timp, dar weekendul asta mi-au aparut ocazii de restart pentru fiecare dintre ele.
Si-n plus, Daniel a fost prompt rau de tot si mi-a gasit si loc la masa fix langa Alin, de la DictionarCulinar.ro, si el “vinovat” de organizarea acestor degustari. Si ne-ntelegem foarte bine si ne apucam sa vorbim vrute si nevrute despre bucatarie de fiecare data cand ne vedem, pentru ca el chiar stie foarte multe despre branzeturi, vinuri, carnuri si legume si ce mai e, dintr-astea de mai folosim noi in bucatarie. Asa ca mereu invat cate ceva de la el, acum cred ca am stat mai mult intre noi la “chiacchiere” (daca tot am fost la restaurant italian, sa bagam si cuvinte in italiana, perche no?) decat sa fi fost atenti la degustare (glumesc, le-am facut pe ambele, am fost cuminte si atent 🙂 )

Cred c-am mai povestit pe-aici, in trecut (adica stiu sigur ca da) formatul emisiunii, cei care prezinta vinurile, in cazul acesta Domeniile Bogdan, selecteaza o colectie de vinuri potrivita pentru o degustare iar baietii nostri, aia de mai sus, se ocupa de o asociere cu niste branzeturi potrivite fiecarui tip de vin. De cele mai multe ori le iese 🙂

Majoritatea degustarilor incep cu vinurile care se beau reci, usor acide, cu alcoolemie oarecum mai scazuta – se pleaca de la Roze, se trece prin 2-3 tipuri de alb, se ajunge la cele rosii. Si pe masura ce facem trecerea de la un vin la altul, facem trecerea si spre branzeturi mai dure, maturate mai mult, cu gusturi mai puternice. Cam asa e, poate nu descriu eu bine, dar asta am vazut pana acum. Si asta le ofer si eu prietenilor mei cand vreau sa ma dau mare si le fac cate o degustare de vin (din maxim 2 sticle de vin si vreo 4-5 feluri de branza).

Branzeturile mie mi-au placut toate, pentru ca cred ca as putea trai toata viata doar cu branza si rosii. Am avut, de la Delaco, Aperifrais, Camembert, Brie, Havarti, Emmentaler, Grana Padano. Toate bune, toate potrivite in combinatia cu care au venit.
Adica Aperifrais, care sunt niste bucatele mici de branza cremoasa cu topping de diverse legume si condimente, cum ar fi mixuri de piper, ardei rosu, cimbru, busuioc si ce au mai facut astia prin Provence ori Cote D’Azur, ne-a fost servita langa un Roze din Feteasca neagra si Cabernet Sauvignon. O combinatie simpatica, numai buna pentru a incepe seara.
Apoi, peste vreo doua feluri, a fost niste Brie Ile de France combinata cu un alb usor dulceag, dar si destul de acid, un Riesling italian cu Sauvignon blanc. E o combinatie pe care as recomanda-o mai ales pentru branza, eu nefiind bautor de vinuri albe.

Ah, o chestie care-mi place mie la degustarile astea este ca apuci sa vorbesti cu oameni, oameni cu care te intalnesti rar. Si nu putem vorbi despre fotbal sau vreme, asa ca vorbim despre tematica evenimentului. Unul spune ca un vin i se pare potrivit pentru ceva, altul ca pentru altceva… lucrul asta mi se pare ca ma forteaza sa gandesc si eu si sa vin cu ceva diferit. Daca Alin a spus, de exemplu, ca un Riesling Premium merge cu niste ciuperci, nu am putut nega, mai ales ca-mi ies tocanitele/ciulamalele de ciuperci destul de bine. Dar trebuia sa vin cu ceva complet diferit in discutie, altfel puteam sa tac. Si nu-mi place sa tac cand se vorbeste de mancare. Si m-am gandit instant la o salata de citrice cu rucola, un intermezzo pentru o seara cand sunt mai multe feluri si care e folosit sa-ti poti curata putin palatul bucal. Si este foarte fresh si foarte usoara, nu te incarca.

Evident, mie de-acolo mi-au placut cel mai mult vinurile pe care nu prea le mai puteam bea, adica cele rosii, finalul. Pentru ca intre timp ne-a venit si mancarea comandata in restaurant, am tras cu ochiul la o portie de ficaciori a persoanei de langa mine si aproape ca-mi venea sa-i spun ca-i dau jumatate din lasagna mea (pentru ca jumatate am si lasat in farfurie) pe doua guri. Se mananca bine acolo, va recomand.

Revenind la vin si branza, combinatia mea favorita a fost cea dintre un Cabernet Sauvignon (rosu, sec, frumos de tot) cu gust de gem facut din fructe coapte, fructe rosii si negre coapte, poate si de smochine. Este din gama lor Premium si se vede. Imi doream sa castig la tragerea pentru vinul asta (da, se dau si premii), dar a castigat Alin – poate citeste si da o sticla. Desi am nevoie de 2, pentru ca una as pune-o intr-un ragu facut cum trebuie, 6-8 ore de stat pe foc, iar alta as bea-o cu vecinu-meo Liviu, la final, in timp ce mancam tagliatelle al ragu. Si ne uitam la apus de la el de pe terasa, dupa ce venim de la alergare. Stiti ca am mai scris eu, nu trebuie, in bucatarie, sa existe notiunea de “vin pentru gatit” separata de cea de “vin pentru baut”. Asta este un vin pentru existat in bucatarie, il pui in mancare fara regrete, pentru ca-ti va iesi mancarea buna, si il bei tot fara regrete.
A fost combinat cu Emmentaler, care pentru mine este imaginea branzei pe care se bateau Tom si Jerry. Imi place, ca orice branza, mai ales ca cele tari. Si mai ales pentru gaurile alea. N-ai cum sa nu le iubesti. Dar as vedea-o, nu stiu de ce, langa un vin alb sec, poate unul cu alcoolemie mai mare sau gust mai puternic decat cel al majoritatii vinurilor albe. Poate pentru ca este ea usor dulceaga sau poate pentru ca asa vad eu gusturile. Aici, langa rosul asta atat de frumos, de parfumat, parca i-as mai fi pus si cateva pe langa branzei asteia, poate niste nuci, poate niste stafide, poate caju ori piersici proaspete, alea tari si pe jumatate verzi pe care eu le iubesc de mor, ori caise confiate; nu stiu, dar cert e ca fie ceva care sa fie crocant, fie ceva care sa potenteze si mai mult gustul ei usor dulce, fie ambele. Se pot face multe combinatii pentru un platou care sa dea pe spate pe oricine, inclusiv pe vecinu-meo Liviu 🙂 Pentru ca precis vom face asta, intr-o seara, la el pe terasa, dupa o alergare, in timp ce privim apusul! 🙂 Vom face un platou cu Emmentaler si vin alb, sa ne racorim, apoi vom manca pastele alea al ragu si vom bea vin rosu, sa ne asiguram ca dormim bine!

Undeva, in spate, in poza asta apar si eu. Ma rog, o parte din capul meu.
Nu stiu, cred ca sunt destule recomandari in articolul asta pentru o seara de degustare buna, sa le faceti o surpriza unor prieteni pe care sa-i invitati la voi random. Iar daca nu, puteti sa-i invitati la Trattoria Il Calcio, locul e super, are si terasa mare, dar in casa este frumusetea. Bine, casa n-are nimic in comun cu numele, dar nu conteaza, tot frumoasa este! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *